Na mariborski urgenci je bilo tudi v teh dneh podobno število poškodovancev kot običajno. Foto: BoBo
Na mariborski urgenci je bilo tudi v teh dneh podobno število poškodovancev kot običajno. Foto: BoBo

Minuli konec tedna je postregel z lepim vremenom in mnogi so na priljubljenih lokacijah v naravi iskali tudi športne užitke. A medicinsko osebje vse navdušene športnike poziva, da v tem času ostanejo doma, saj delo na urgenci še dodatno obremenjuje že tako izčrpane zdravnike.

Na mariborski urgenci je bilo tudi v teh dneh podobno število poškodovancev kot običajno. Prav vsakega pa morajo obravnavati kot potencialno okuženega s covidom19. Osebje mora biti zato ustrezno zaščiteno, razkužiti je treba tudi prostore. Predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor Roman Košir: "Apeliram na vse, da se izogibajo adrenalinskim športom in vsemu, kjer bi lahko prišlo do poškodb, zdaj ko bo malo lepše vreme. Tudi poškodbe so tiste, ki nam jemljejo operacijske dvorane, ventilatorje in ves potreben material. Če jih je malo, jih ne moremo nameniti drugim, ki so jih v tem trenutku bolj potrebni."

V času izrednih razmerah se ne izpostavljajte nevarnim adrenalinskim športom. Ne ukvarjajte se z ničemer, kar ni nujno potrebno. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus: "Tudi pri nas na našem območju je bilo teh intervencij kar nekaj. Pravzaprav smo si želeli čim prejšnjo odredbo vlade RS, da se omeji gibanje, saj bomo lahko samo na tak način ustrezno delovali in poskrbeli za tiste, ki v tem trenutku potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Ne pa da bodo ljudje izzivali usodo in obremenjevali zdravstvene delavce z nepotrebnimi poškodbami."

Med nevarna početja spada na primer tudi obrezovanje dreves na višini. Zato še naprej velja: Ostanite doma in se razgibavajte z vajami, pri katerih se ne morete poškodovati.