Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na najbolj obremenjenih oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer se že dalj časa soočajo s pomanjkanjem kadra, so k pomoči pozvali študente zdravstvene nege. Gre za enega od ukrepov pridobivanja potrebnega kadra, ki ga na trgu dela primanjkuje, pravijo v bolnišnici. Izkušnje, ki jih imajo s študenti, pa tudi kažejo, da se na ta način pridobljen kader veliko lažje vključi v kasnejše redno delo. Za uro dela študentom ponujajo 6 evrov in pol oziroma 7 evrov in pol.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zaposlenim na področju zdravstvene nege ta čas že pomaga 28 študentov, ki mesečno opravijo okoli 1500 ur dela, a potrebe so zaradi pomanjkanja redno zaposlenih še veliko večje, priznava pomočnica direktorja za zdravstveno nego Hilda Rezar: "Trenutno zdaj, ko smo delali prognozo, koliko bi jih v tem trenutku potrebovali, da bi potrebe oddelkov po zdravstveni negi zagotavljali, nekje 50 ljudi..." ...Študentov zdravstvene nege - tako Rezarjeva - ki bi prevzeli del bremena redno zaposlenih na najbolj obremenjenih oddelkih: "Najbolj intenzivne terapije, operacijska dejavnost, tako rekoč tudi na vseh negovalnih oddelkih, predvsem v popoldanskem, nočnem času in pa ob vikendih."

Pretekle izkušnje s študentskim delom, ki so ga v UKC Maribor uvedli pred dobrim letom, so se izkazale za zelo uspešne, dodaja sogovornica, tudi kar zadeva možnosti redne zaposlitve: "Moram povedati, da se je izmed prve skupine 22 študentov 15 študentov v lanskem letu v začetku leta po diplomiranju tudi zaposlilo," pojasnjuje Hilda Rezar.

Čeprav se kadrovska slika na račun novih zaposlitev izboljšuje, pa razkorak med številom zaposlenih in potrebami ostaja. Na področju zdravstvene nege, kjer je po zadnjih podatkih 1620 zaposlenih, bi po veljavni sistemizaciji potrebovali vsaj še 160 delavcev: "Samo v negovalnem delu bi potrebovali 95 diplomiranih medicinskih sester in 65 zdravstvenih tehnikov," pravi Rezarjeva.

Potreben kader intenzivno iščejo tudi z razpisi, a je odziv zelo slab, priznava Hilda Rezar.