V mariborskem UKC znova pozivajo k darovanju krvi. Foto: MMC RTV SLO
V mariborskem UKC znova pozivajo k darovanju krvi. Foto: MMC RTV SLO

Z rahljanjem ukrepov in vračanjem življenja v stare tirnice znova močno naraščajo potrebe po krvi. Tudi v mariborskem kliničnem centru so zaradi povečanega obsega rednega dela in večjega števila različnih poškodb trenutne zaloge nekaterih krvnih skupin minimalne, zato se po pomoč znova obračajo na širšo javnost, še zlasti na krvodajalce.

Trenutne zaloge krvi so zaradi skromnejše udeležbe na krvodajalskih akcijah v primerjavi z lanskim letom manjše za skoraj 30 odstotkov, pravi predstojnica Centra za transfuzijsko medicino Bojana Bizjak. Z vračanjem življenja v običajni vsakdan pa potrebe po krvi znova močno naraščajo, tudi zaradi nepredvidenih situacij: "Ljudje so bolj drzni, spet imamo veliko nesreč, predvsem med motoristi, tudi delovnih nesreč in vse to nam pripelje in povzroča večjo porabo."

Trenutno, dodaja sogovornica, so nekako najbolj kritične A pozitivne in AB krvne skupine. Bizjakova še poziva krvodajalce, ki so jim v minulih dneh poslali sms sporočila, da se akcije udeležijo, hkrati pa k darovanju krvi pozivajo tudi širšo javnost: "Pred tem so vabljeni, da nas pokličejo, ker s telefonskim pogovorom preverimo zdravstveno stanje krvodajalcev, tako da vsi tisti, ki so rizični za kakršnokoli okužbo, sploh ne pridejo v naše prostore in tako poskrbimo za varnost krvodajalcev in zaposlenih."

Zaradi razmer v bolnišnici so bile zadnja dva meseca krvodajalske akcije na srednji zdravstveni šoli, z vrnitvijo dijakov v šolo pa bodo od ponedeljka odvzemi krvi potekali na mariborski Medicinski fakulteti.