Divje svinje Marjana Mirta  Foto: Radio Maribor/DLUM
Divje svinje Marjana Mirta Foto: Radio Maribor/DLUM

V razstavišču mariborskega Društva likovnih umetnikov, ki ima sicer 90 članov, so razstavljena dela 43 umetnic in umetnikov, največ akrilnih slik, šest plastik, pa video in nekaj fotografij. Večina avtoric in avtorjev v delih, s skupno temo Umetnost v izrednih razmerah, razkriva skrb in pretresenost nad družbenimi razmerami.

»Motivi krajine so tako upodobljeni najpogosteje. Umetnice in umetniki so namreč najpogosteje upodobili naravo, naravo, ki je ogrožena in ki nas edina lahko osreči«, pove kustos razstave Mario Berdič.

Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

Obiskovalec ob vstopu v galerijo najprej opazi skulpturi dveh velikih svinj iz umetnih materialov kiparja Marijana Mirta, ki opozarjata na poseganje človeka v življenjski prostor divjih živali, kar je eden večjih problemov sodobnega časa. Sicer pa večina likovnih del na razstavi upodablja človeka v naravi in izpostavlja vprašanje preživetja. Precej umetniških del preizprašuje družbenozgodovinsko dogajanje in medčloveške odnose. Takšna dela so med drugimi ustvarili Bogdan Čobal, Jasna Kozar, Milan Ketiš, Katja Majer in Mira Uršič. Nekaj del pa je tudi abstraktnih podob, na primer majhne kvadratne lesene ploščice s peskom in barvo z naslovom Amazonski pragozd Irene Gajser. Serijo Amazonski pragozd in mnoga druga dela, ki niso razstavljena, je Gajserjeva naslikala v okviru projekta Živo delo v zadnjih dveh mesecih v prostorih galerije. To obliko ustvarjanja za člane društva uresničujejo že dobro leto in tako rešujejo problem varovanja likovnih del in galerije, saj nimajo denarja za plačilo tovrstnih storitev. .

Za neobičajna razstavljena dela, posvečena umetnosti, je kustos razstave opredelil, na leseni križ pribito monografijo društva ob 100-letnici organiziranega likovnega življenja v Mariboru in okolici Vojka Pogačarja in stensko instalacijo iz odpadne kuhinjske posode slikarke Cvetke Hojnik, ki premišljuje o krizi umetnosti in preživetju umetnikov. » Moja dela so narejena na stare kuhinjske odpadne posode in med drugim prikazujejo klobaso za rešetkami in pečeno jajce na oko«, pove Hojnikova.

Tokratna skupinska razstava je ena najbolj družbeno angažiranih v novejši zgodovini mariborskega društva likovnih umetnikov, še pravi kustos Mario Berdič. Raznolika likovna dela izražajo neutrudno ustvarjalnost avtoric in avtorjev, tudi v kriznih časih, v društveni galeriji pa bodo na ogled do 20. februarja.