V humanitarnem društvu Up-ornik so do zdaj namenili ljudem v stiski že 28 tisoč 557 bonov, plačali skoraj 1300 položnic, oddali 1300 paketov in 14 daril. S svojo dejavnostjo nadaljujejo tudi v času epidemije koronavirusa, vendar tako, da svojim uporabnikom bone pošiljajo kar po pošti.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

»Prostovoljstvo ni zapolnjevanje prostega časa ali mašilo za neuspešno poklicno kariero – prostovoljstvo je osnovna dolžnost posameznika, da lahko varuje temeljne človekove pravice, ko zaspi država,« je zapisal Up-ornik Boris Krabonja, ki tudi v teh dneh ne počiva. Letos so prejeli za 36 tisoč evrov donacij, za pomoč ljudem pa namenili 40 tisoč evrov. Vodja Up-ornika Boris Krabonja: »Fizičnega kontakta z našimi odjemalci zdaj ni, pisarna je zaprta, in bo glede na ukrepe še zaprta. To pa ne pomeni, da smo nehali pomagat. Zdaj skušamo to zadevo reševati na daljavo, preko Pošte Slovenije, tako da bone za trgovino pošiljamo po pošti.«

Edina stvar, za katero niso našli prave rešitve, so položnice: »Sreča v nesreči je, da je mesec marec zadnji mesec v koledarskem letu, ko plačujemo položnice predvsem zaradi kurjave,« pravi Krabonja.

Tako da jih bodo plačali, ko bodo spet odprli vrata, obljubljajo v Up-orniku. Oglasilo se je sicer nekaj novih prosilcev, vendar jih za zdaj ne sprejemajo; rednih odjemalcev pa imajo okrog 200. »Prvi teden v mesecu pošljemo bone polovici naših odjemalcev, tretji teden pa drugi polovici. Tako se tudi člani Up-ornika ob tej priložnosti srečujemo v zmanjšanem številu,« dodaja Boris Krabonja. Tako prejmejo njihovi odjemalci bone v vrednosti 40 evrov; ne morejo pa zanje kupiti alkohola in cigaret.