Stanovalci in predstavniki Mestne četrti Center Maribor so včeraj simbolično prevzeli prenovljeni Glavni trg s Koroško cesto v uporabo in upravljanje. To se je zgodilo ob izjemnem nastopu glasbenega virtuoza Ota Vrhovnika, občani pa so si na Koroški cesti zaželeli poleg trgovinic in kavarnic tudi prikaz starih obrti, kar bi zelo popestrilo center mesta.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Za občanke in občane, ki prebivajo v centru Maribora in s tem v tej mestni četrti je dokončanje obnove Glavnega trga in Koroške ceste izjemnega pomena, pravi predsednica komisije za kulturo Karmen Teržan Kopecky: »Marsikdo sploh ne ve, da je Koroška cesta najstarejša cesta našega mesta, skupaj z Glavnim trgom tvorita srce tega jedra in zdaj sta dobila svojo pravo podobo, kot smo jo čakali leta in celo desetletja.«

Čuj ti, kaj boš v New Yorku in Parizu, če imaš Glavni trg in Koroško čisto blizu pa je sinoči med drugim prepeval virtuoz na saksofonu Oto Vrhovnik: »Spoštujem jedro mesta, ki mora biti tako, da se lahko sprehodiš, podružiš z ljudmi, pri tem pa te ne ovirajo avtomobili."

Predsednik sveta MČ Center Sašo Drobnak: »Glasba je že od nekdaj na ulicah našega mesta in na mestni četrti Center smo prepričani, da z nekaj več solidarnosti in vzajemnosti lahko bistveno izboljšamo kakovost in priljubljenost ulične glasbe v našem mestu,« zato so s fundacijo Sonda zasnovali projekt Zvok moje četrti, s katerim bodo poskušali spodbudit umetnike k spontanim uličnim nastopom. Česa si v centru želijo stanovalci? »Lahko bi se odprle trgovine, pa pekarne, slaščičarne. Tudi fasade hiš bo potrebno urediti.« K obnovi pa je nekaj pripomoglo tudi dejstvo, da je treba iz starih mest vozila umaknit in najti alternativne načine potovanja.