»Usoda vode je v naših rokah, obranimo jo tudi v Mariboru«, pozivajo člani in prostovoljci iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost Maribor. Pridružili so se gibanju Zapitnovodo.si, ki želi do 24. maja zbrati 40 tisoč overjenih podpisov za ohranitev kakovostne pitne vode in pristne narave.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Postopki sprejemanja Zakona o vodah so bili sporni na številnih nivojih, menijo člani gibanja Zapitnovodo.si, saj so bili členi z največjim vplivom na stanje naših voda in naše pitne vode v predlog vneseni šele po skrajšani javni razpravi. Zato tudi v Mariboru prostovoljci iz združenja Mladi za podnebno pravičnost zbirajo podpise v podporo referendumu o vodah. Jakob Sever Klasinc: »Skupaj smo se zbrali zaradi novega zakona, ki bi omogočil gradnjo javno dostopnih zgradb, kot so trgovine in hoteli, ob vodah, kar bi pomenilo, da se bi onesnažilo veliko vodnih teles.«

V manj kot tednu dni so iz vse Slovenije zbrali že okrog 10 tisoč spletnih podpisov. Zakaj si mladi tako prizadevajo k ohranitvi okolja? »Zdi se mi, da ima vsak posameznik odgovornost do narave, ne glede na starost. Mi, kot mladina, bomo morali v tem svetu živeti, ne glede na to, v kakšnem stanju bo. Zato se tudi borimo, da ga naredimo čim boljšega in čim lepšega, ne samo za nas, ampak tudi za naše otroke,« dodaja Jakob Sever Klasinc.

Podpise zbirajo pred Upravno enoto Maribor, gostiščem Slovegija, pred GT 22 in Pekarno Magdalenske mreže.