Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Eno od bolj prepoznavnih in uspešnih podjetij na slovenskobistriškem območju je tudi Aluminim Kety Emmi, ki je že tretje leto del poljske skupine Aluform Spolka. Podjetje se ukvarja s predelavo aluminija in je v letu 2018 ustvarilo skoraj milijon evrov čistega dobička; podjetje pa je lani okrepila tudi dokapitalizacija lastnikov v višini dveh milijonov evrov. Imajo pa tudi ambiciozne načrte.

Podjetje Aluminium Kety Emmi je v industrijski coni v Slovenski Bistrici. Ima okrog štiristo zaposlenih, ki prihajajo predvsem iz slovenskobistriške občine, kar pomeni, da je to podjetje poleg Impola pomembni delodajalec v kraju. »Ukvarjamo se z izdelavo aluminijastih kompotent, predelavo aluminija, specializirani pa smo predvsem na področju površinskih obdelav. Gre za modni izgled aluminija za raznorazne panoge, kot sta pohištvena in avtomobilska industrija in podobno,« pojasnjuje direktor Roman Stegne.

V letu 2018 so ustvarili več prihodkov kot leto prej, skoraj 30 milijonov evrov. V primerjavi z letom prej so povečali tudi prodajo in dobiček. Letos želijo lanske poslovne rezultate vsaj ponoviti, pravi Stegne: »Imamo pa tudi celo kup projektov v proizvodnji, na produktivnosti, robotizaciji. Pričeli bomo tudi z obnovo upravne zgradbe. Za nakup opreme letno namenimo dva milijona evrov,« še pravi Stegne.

Njihovi kupci so na področju pohištvene industrije, bele tehnike, v zadnjem času pa tudi v avtomobilski industriji, pojasnjuje Stegne: »Uspešno sodelujemo z graško Magno pri projektu Mercedesa G, kjer izdelujemo aluminijasti prag v kombinaciji z nekaterimi drugimi materiali. Na vidiku so še novi projekti za Magno. Glede na to, da smo letos pridobili certifikat za standard IATF, ki je zelo zahtevni avtomobilski standard, so nam odprta vrata pri drugih proizvajalcih avtomobilov.«

Se obeta tudi sodelovanje s hoško Magno? »Trenutno še ne, a glede na načrte, ki se šušljajo, kaj vse se bo delalo v hoški Magni, bomo zagotovo pristavili svoj lonček,« odgovarja direktor podjetja Aluminuim Kety Emmi Roman Stegne.