Foto: Radio Maribor/SVZ Hrastovec
Foto: Radio Maribor/SVZ Hrastovec

Iz socialno varstvenega zavoda Hrastovec poročajo o prvi okužbi z novim koronavirusom. Okužil se je varovanec dislocirane bivalne enote v občini Apače. Vodstvo je takoj sprejelo poostrene ukrepe, novih okužb pa za zdaj niso zaznali. Za zdaj je to edina okužba v občini Apače nasploh.

V bivalni enoti zavoda Hrastovec v občini Apače prebiva 16 varovancev z gibalno oviranostjo, ki se dnevno vključujejo v različne dejavnosti. Zanje skrbi 8 zaposlenih. Doslej so zaradi epidemije izvajali predvsem preventivne ukrepe, ki so jih po potrditvi okužbe še zaostrili, pravi pristojni zdravnik iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Peter Bakarov: "V enoti Apače smo takoj naredili sobo za izolacijo in pozitivnega pacienta izolirali. Vsem smo dali tudi zaščitno opremo in ukrepali z navodili."

Bolnika so pregledali tudi v UKC Maribor, za zdaj pa kaže blage in netipične simptome. V samoizolacijo so poslali 7 zaposlenih, ki jih je nadomestila nova strokovna ekipa. Za nekatere je namestitev priskrbela tudi občina Apače.

V Apačah in matični enoti Hrastovca doslej brez okužb

Širjenja okužbe za zdaj niso zaznali ne v enoti zavoda ne med občani Apač, kjer tudi med občani okužb doslej še ni bilo, pravi župan Andrej Steyer: "Mislim, da je sedaj prišlo tudi poročilo za nedeljo in je situacija enaka. Takoj smo sprejeli vse ukrepe, s katerimi smo želeli preprečiti vnos ali širjenje okužb. Moram reči, da se občani tega zelo korektno držijo in do danes ni bilo nobenih takšnih situacij, tudi okužbe ne. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje."

Negativni so bili za zdaj tudi vsi testi v matični enoti zavoda Hrastovec v občini Lenart, je povedala direktorica Andreja Raduha.