Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska univerza je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, graško univerzo in drugimi domačimi in tujimi partnerji obogatila ponudbo v Botaničnem vrtu v Pivoli. Odprli so Arheološko učno pot, ki bo predstavila značilnosti bogate železnodobne kulture, ki je živela na južnih obronkih Hočkega Pohorja.

Botanični vrt mariborske univerze je doslej slovel po svoji raznoliki zbirki rastlin, manj znana pa je bila bogata dediščina prazgodovinskih, predvsem železnodobnih kultur na tem območju, pravi arheolog Matija Črešnar. Na učni poti se lahko poučimo o tem, kaj so ljudje v določenih obdobjih jedli, katere rastline in živali so gojili, kako so pokopavali mrtve, kako so živeli, rekonstruirali pa so tudi različna starodavna orodja, ki jih lahko obiskovalci preiskusijo.

S tem so obogatili tako strokovno znanje sodelujočih kot tudi ponudbo botaničnega vrta in ponudili odlično izobraževalno-zabavno izkušnjo za obiskovalce, med katerimi je veliko otrok, pravi vodja Botaničnega vrta Andrej Šušek.

Arheološka učna pot je eden izmed rezultatov mednarodnega projekta PaleoDiversiStyria, v okviru katerega so vzpostavili tudi gensko banko starih sort žit in blagovno znamko Heriterra, pod katero tržijo prehrambne izdelke iz teh starih rastlinskih vrst.