Danes predstavljeni podatki Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence (Ajpes) in storitve kažejo, da se je število novo registriranih podjetij v Podravju v času epidemije občutno zmanjšalo. Ob tem pa se je od marca do maja v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj za polovico povečalo število izbrisov samostojnih podjetnikov.

Na mariborskem Ajpesu so ob razglasitvi epidemije prejemali množice vlog za izbris samostojnih podjetnikov iz poslovnega registra, razlaga vodja mariborske enote Vesna Zupanič: »Namreč to so bili majhni samostojni podjetniki, ki so morali čez noč zapreti svoja vrata. Enostavno so se po razmisleku odločili, da na tak način ne morejo poslovati oz. plačevati davčnih obveznosti, ker nimajo prihodkov.« Ko je vlada napovedala protikoronske ukrepe pomoči, pa so podjetniki začeli vloge za izbris umikati. Marca se je v Podravju izbrisalo iz poslovnega registra 297 podjetnikov, lani v tem času skoraj pol manj. Več izbrisov kot lani so na Ajpesu zabeležili tudi aprila, število novoustanovljenih samostojnih podjetnikov pa je v Podravju v času epidemije drastično upadlo, za skoraj 40 odstotkov – aprila je bilo prijavljenih samo 62 novoustanovljenih samostojnih podjetnikov, lani v tem mesecu pa 247. Vesna Zupanič dodaja, da je bila slika pri novoustanovljenih gospodarskih družbah še nekoliko slabša, a: »Tukaj moram opozoriti, da so se samostojni podjetniki v času epidemije lahko registrirali kot običajno, gospodarske družbe pa tega niso mogle v celoti storiti, saj aprila registrska sodišča niso polno delovala.« Stanje se je zdaj normaliziralo, napovedi, kaj bo sledilo, pa so nehvaležne, saj se lahko stanje zaradi virusa hitro spremeni.

V mariborski občini ima sicer sedež dobrih 43 odstotkov vseh poslovnih subjektov iz Podravja, po številu teh pa sledita Ptuj in Slovenska Bistrica z okoli osmimi odstotki.

Andreja Terbuc Munda, Ajpes, in Vesna Zupanič, Ajpes Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Andreja Terbuc Munda, Ajpes, in Vesna Zupanič, Ajpes Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal