Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Med večjimi naložbami v občini Duplek v prihodnjih letih bo dom upokojencev. Za ta projekt imajo potrjen DIP, na seji januarja ali februarja pa naj bi potrdili novo predinvesticijsko zasnovo. Župan Mitja Horvat: "Je pa res, da je potrebno zagotoviti še nekaj dodatnih sredstev s strani lokalne skupnosti. Država se je namreč odločila, da podražitve, ki so posledica sprememb na trgu, prevali tudi na lokalne skupnosti." To pomeni, da bo občina morala povečati sredstva za izvedbo tega projekta. Ob tem si župan ne želi, da bi se na račun spreminjanja finančne konstrukcije projekta znižal predviden standard bivanja v novem domu.

Nekaj finančnih zapletov pa imajo v Dupleku tudi zaradi naložbe v kanalizacijo v Zgornjem Dupleku. Mitja Horvat: "Mi se v zadnjem mesecu ukvarjamo z nelikvidnostjo. Celoten projekt namreč še zmeraj financiramo iz lastnih sredstev. Precej je namreč zamika z izplačilom državnega denarja." A upajo, da večjih težav pri končanju projekta ne bo.

Med kmalu izvedenimi je tudi protipoplavni zid in nasip ob Žitečkem potoku. Pravkar pridobivajo gradbeno dovoljenje, gradbena dela pa naj bi začeli spomladi.

Sicer pa občina Duplek med finančno zahtevnejšimi projekti načrtuje še gradnjo vrtca in rekonstrukcijo osnovne šole v Spodnjem Dupleku, denar od države že imajo zagotovljen. Glede žičnice, ki bi povezovala Starše in Duplek, pa upajo, da ne bodo imeli prevelikih težav s pridobivanjem dovoljenj, saj je predviden objekt umeščen na območje Natura 2000.