Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opolnoči je v veljavo stopil nov režim za potnike ob vrnitvi iz Hrvaške. Vsi, ki ne spadajo v eno od več izjem, bodo morali v 14-dnevno karanteno. Vlada razmere v južni sosedi podrobno spremlja, ob morebitnem izboljšanju pa jo bodo spet uvrstili na rumeni seznam.

Vladni odlok predvideva več kot dvajset izjem, ko so ljudje oproščeni karantene. Sem sodijo ob lastnikih in najemnikih nepremičnin in plovil med drugim še tranzit, delovni migranti, več stvari, ki jih lahko označimo kot nujne, pripadniki služb za zaščito in reševanje, zdravstva, policije in osebe na službeni poti, pojasnjuje Lado Bradač z Ministrstva za notranje zadeve.

Negativen izvid le v nekaterih primerih

Karanteni se ni mogoče izogniti z negativnim izvidom, saj so količine testov omejene, svetovalna skupina Ministrstva za zdravje pa dvomi o njihovi učinkovitosti. Bo pa negativni izvid obvezen za nekatere izjeme, kot so tedenske delovne migracije, gospodarski promet, zdravstvene storitve in za poklicni šport.

Na pot pripravljeni in z dokazili

Mejni organi zahtevajo natančna dokazila o podrobnostih poti na Hrvaško. Ob prevozu svojca na letališče ali pristanku iz zdravstveno varne države bodo na primer pot v Slovenijo obravnavali kot tranzit, zahtevali pa bodo dokazila o natančni časnovnic poleta in potovanju med letališčem in Slovenijo po najkrajši možni poti brez nepotrebnih postankov.

Premalo časa za obisk sorodnikov?

Odlok dovoljuje tudi obiskovanje sorodnikov, kar pa nekaterim povzroča težave. Medtem ko lahko lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem ostanejo 48 ur, je za družinski obisk dovoljenih 24 ur, to pa je po mnenju poslušalke Bojane diskriminatorno.

Razkriva, da potrebujejo njeni otroci za pot do Zadra, kjer živi oče, med 4 in 5 ur, v obe smeri skupno okoli 10. Za obisk jim tako ostane le še 14 ur, brez spanja. "Moje punce so že starejše, ne predstavljam pa si, kako to izgleda pri mlajših otrocih," dodaja poslušalka.

O tem smo vprašali tudi vlado, odgovore še čakamo.

Odlok si lahko preberete na spodnji povezavi:

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije

Prisluhnite podrobnostim tudi v prispevku: