Tudi V Lenartu se je v lanskem letu brezposelnost povečala. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Tudi V Lenartu se je v lanskem letu brezposelnost povečala. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

Število brezposelnih v Sloveniji se je v lanskem letu občutno povečalo. Tudi Urad za delo Lenart se temu ni mogel izogniti. V začetku leta 2020 so bile številke še obetajoče, že v marcu pa je priliv brezposelnih poskočil za dobrih 220 odstotkov. Podoben trend se je nadaljeval vse do konca leta.

V obdobju od januarja do decembra 2020 se je na lenarški urad prijavilo 1040 oseb. To je po besedah Mirjane Zgaga, svetovalke generalnega direktorja na Zavodu za zaposlovanje Maribor, za 41,1 odstotkov oz. 198 oseb več kot leta 2019. "Razmere niso bile enostavne. Socialna stiska tistih, ki so izgubili zaposlitev, je bila velika. Tako stanje je za manjše lokalno okolje velik stres, tako za delodajalce kot iskalce zaposlitve. Kljub temu pa so se brezposelni hitro zaposlovali, zato so bili prilivi in odlivi izredno dinamični."

Iz evidence brezposelnih se jih je lani odjavilo 982, kar je za 198 oseb več kot leta 2019. Število prostih delovnih mest je nekoliko upadlo, delodajalci so jih uradu sporočili 671. "Delodajalci na območju Urada za delo Lenart so predvsem močni na avtomobilskem in gumarskem področju. Ti dve panogi sta v prvem valu epidemije utrpeli največ škode, njuna prihodnost je bila negotova, zato so delodajalci odpuščali. Na srečo pa so nato ponovno zaposlovali, zato je bil odliv precej visok, predvsem v drugi polovici leta. Oktobra se je zaradi zaposlitve odjavilo 63 oseb."

Na Urad za delo se je prijavilo največ oseb zaradi izteka delovnega razmerja za določen čas (508), sledijo presežni delavci (340) in prvi iskalci zaposlitve (77). Zaradi stečaja oziroma likvidacije podjetja je delo izgubilo deset oseb.