Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Direkcija za infrastrukturo je v sodelovanju z Občino Videm začela postopke za pridobitev projektne dokumentacije za ureditev pešpoti skozi Zgornji Leskovec, kjer je v soboto potekal že drugi mirni protest zaradi nevzdržnih prometnih razmer. Mejni prehod Zgornji Leskovec je poleti še posebej obremenjen, saj se želijo turisti izogniti gneči na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje in vinjetnemu režimu.

Ob največjih prometnih konicah ob koncih tedna lahko pred mejnim prehodom Zgornji Leskovec nastanejo večkilometrske kolone, ki hromijo tudi lokalni promet. Ob državni cesti ni pločnikov ne kolesarske steze in javne razsvetljave, kar predstavlja nevarnost tudi za otroke, | se pritožujejo tamkajšnji prebivalci, ki so v soboto protestirali. Direkcija za infrastrukturo želi njihove težave omiliti z gradnjo 510-metrske pešpoti, a to bo po mnenju župana Branka Mariniča premalo.

Krajani zahtevajo tudi ureditev ustreznih počivališč, saj čakajoči turisti smeti odlagajo v obcestne jarke in gredo na potrebo kar v naravo. Predstavnik civilne pobude Peter Jagarinec pa od države zahteva, da tranzitni promet turistov preusmeri na avtocesto.

Kdaj bodo potekala dela in koliko bodo stala, še ni znano. Direkcija za infrastrukturo ob tem načrtuje še razširitev dveh prepustov, načrtov glede preostalih zahtev občine Videm pa nam še niso razkrili.