Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V mariborskem mestnem parku, v bližini otroških igral, bodo posekali 40 smrek. Vzrok za to je napad smrekovega lubadarja. Sečnja 30- in večmetrskih dreves se bo začela v ponedeljek in bo trajala predvidoma 14 dni. Gibanje v tem delu parka bo, glede na delovišče, omejeno. Nova, raznovrstna drevesa, ki bodo nadomestila posekana, bodo zasadili spomladi in jeseni prihodnje leto.

Zaradi napada smrekovega lubadarja bo treba odstraniti 40 smrek, pojasni arboristka Tanja Grmovšek: »Na porast smrekovega lubadarja najbolj vplivajo vroča poletja in neustrezno razporejene padavine. V Mariboru so v zadnjih desetletjih neugodne razmere za drevesa, ki so v začetku zrasla v drugačnih razmerah.«

Po sanaciji bodo izvedli še podroben pregled, ki bo pokazal, ali bo treba podreti še kakšno drevo. Gre za največji tovrsten poseg v mariborskem mestnem parku po odstranjevanju dreves zaradi žleda pred nekaj leti, pravi Samo Jenčič iz republiškega Zavoda za varovanje narave in dodaja, da se tako velikega posega, ki bo za več deset let zarezal v podobo parka, ni dalo preprečiti: »Če gledate slovenske gozdove, ki so dokaj dobro in sonaravno gospodarjeni, je lubadar tam naredil ogromno škode. Gre za hektarje in hektarje popolnoma posušenih smrekovih gozdov.«

Podrte smreke bodo prihodnje leto nadomestili z novimi drevesi. Miran Krivec iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine je ob tem dejal, da stremijo k temu, da se količina rasnega materiala v mestnem parku ne zmanjšuje.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Odstranjena drevesa bodo nadomestili z različnimi iglavci, sadili jih bodo v gručah, pa tudi večja posamična drevesa, razlaga sodelavka za hortikulturo pri podjetju Snaga Karin Bejo: »Pestrost nasada je namenska zato, da se izognemu temu, kar se je zgodilo zdaj. Imeli smo monokulturo, prišel je en škodljivec, škoda pa je velika. Zato bomo zdaj posadili več različnih iglavcev, od kavkaških smrek, jelk, borov, do duglazije, cedre, macesna.« Da bodo novozasajena drevesa tako velika kot ta, ki jih bodo zdaj posekali, bo minilo kar 80 let, še dodaja Bejo.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal