V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so začeli s postopnim odpiranjem nekaterih ambulant. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so začeli s postopnim odpiranjem nekaterih ambulant. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Tudi v mariborskem zdravstvenem domu doktorja Adolfa Drolca so v tem tednu, po zatišju zaradi epidemije koronavirusa, začeli s postopnim odpiranjem nekaterih ambulant, pa tudi preiskav in dejavnosti na specialističnem nivoju. V vodstvu te zdravstvene hiše pri tem izpostavljajo posebno previdnost in pozornost v skrbi za socialno distanco, ki bo tudi v zdravstvu še dolgo potrebna.

Družinski zdravniki v tej zdravstveni hiši še ostajajo v zaledju, so pa z današnjim dnem razširili število ambulant, kamor lahko pacienti pokličejo. Vrata ambulant pa bodo odprli po 1. maju, enako tudi ginekologi in pediatri. V tem tednu so začeli z delom tudi v nekaterih njihovih specialističnih ambulantah, psihološko dejavnost, vse z napotno stopnjo nujno, znova pa je mogoče na rentgenske, ultrazvočne in CT preiskave. "Ob vseh teh preventivnih ukrepih, katere pripravljamo, da dejansko v hišo prihajajo na preglede zdravi ljudje, se bo frekvenca pregledov znatno znižala," pravi direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

To jih dodatno skrbi, saj je v čakalni knjigi tudi veliko število tistih, ki čakajo na preventivne preglede, med njih tudi na program zgodnjega odkrivanja raka dojk- Dora. "In če tega zdaj nismo opravljali 5 tednov, potem imamo okrog pet potencialnih bolnic, pri katerih v tem času bolezen ni bila odkrita," je zaskrbljen dr. Završnik.

Zato upajo, da bodo lahko kmalu mogoči tudi tovrstnimi pregledi. Skrbijo pa jih tudi kronični bolniki, saj je čakanje mnogim lahko poslabšalo zdravje. "Naši izbrani zdravniki so se že začeli obračat na kronične bolnike in jih napotujejo na ustrezne, predvsem laboratorijske preglede," še pojasnjuje direktor mariborskega zdravstvenega doma Završnik. Čas, ki prihaja, bo zato v veliki meri namenjen tudi njim. Medtem pa so v mariborskem zdravstvenem domu v teh dneh začeli tudi s pregledi novinčkov in s cepljenjem otrok.