Mariborska občina je objavila razpis, s pomočjo katerega bo poiskala izvajalca del za hortikulturno ureditev krožišča pri Štuku in krožišča Ljubljanske ulice in Ulice Pariške komune. Prav tako bodo uredili zelene otoke na Partizanski cesti.

Na mariborski občini pojasnjujejo, da bodo na omenjenih krožiščih zasadili grmovnice, takisto na obcestnih pasovih Partizanske ceste. Dodajajo, da gre za rondoja, ki sta trenutno še neurejena ali pa je tam zasaditev dotrajana in ni v ponos mestu. Na Partizanski cesti pa bodo na novo uredili zelene otoke, ki jih je prav tako treba hortikulturno urediti. Vrednost opisanih del bo okoli 95 tisoč evrov, stekla pa bodo takoj po podpisu pogodbe z izvajalcem, izbranim na razpisu; ta bo imel 30 dni časa za končanje del. Kot so še sporočili z občine, je v Mariboru trenutno 33 krožišč, približno tri četrtine jih je hortikulturno urejenih.

Predsednik Hortikulturnega društva Maribor Borut Ambrožič namero ureditve pozdravlja, a hkrati opozarja, da bo ob tem treba skrbno razmisliti, katere rastlinske vrste zasaditi, saj je potrebno upoštevati tudi posledice soljenja cestišča, pločnikov in podobno. Ambrožič še izpostavlja, da bi bil smiseln razmislek, kako celovito urediti mariborske rondoje, saj jih je do zdaj vsaka oblast urejala po svoje. Ob vizualni ureditvi bi morali med drugim upoštevati tudi vidik vzdrževanja: »V določenih lokalnih skupnostih so zasajene nekatere rastlinske vrste, ki veljajo za alergene. Tu se ne upošteva, da ima del populacije težave z alergijami.« Ob tem Ambrožič pravi, da krožišča v sodobnih mestih predstavljajo nove zelene točke v urbanem okolju, marsikje pa da se urejanja rondojev ali denimo ozelenitve mestnih streh lotevajo inovativneje.

Foto: Oglasno sporočilo/AVP
Foto: Oglasno sporočilo/AVP