Jutri bodo v Mariboru začeli izvajati participativni proračun. Gre za proces, kjer lahko vsi občani soodločajo o porabi manjšega dela mestnega proračuna. V prvi fazi projekta bodo na vrsti delavnice po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, za Limbuš, Radvanje in Pekre tako že jutri ob 18. uri v Kulturnem domu Pekre. Od jutri naprej bo mogoče svoje predloge tudi oddati na spletni strani www.mariborsodeluj.si, pa tudi prek obrazca, ki bo na voljo na sedežih mestnih četrtih in krajevnih skupnosti ter na mariborski občini.

Delavnice o participativnem proračunu bodo po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih potekale ves oktober, razlaga vodja projekta Neva Pipan iz mariborske občine: »Na delavnicah bomo ljudi mdr. seznanjali o tem, kako pripraviti projektni predlog, da bo ta čim bolj realen.«

Za participativni proračun je mariborska občina za naslednji dve leti namenila 500 tisoč evrov, mesto pa razdelila na štiri območja, po dva na vsakem bregu reke Drave, tako da bo za izvedbo izbranih projektov na posameznem območju na voljo 120 tisočakov, še pravi Pipanova.

Predloge bodo občani lahko oddali do 10. novembra, nato bo komisija preverila, ovrednotila in uskladila projektne predloge. Občani bodo o predlogih lahko glasovali od 3. do 10. decembra, izbrane projekte pa bodo umestili v občinski proračun in jih izvedli v naslednjih dveh letih.

Občani lahko ves čas trajanja procesa participativnega proračuna dobijo informacije na telefonski številki 02 234 21 46, po elektronski pošti sodeluj@maribor.si in na spletni strani mariborsodeluj.si.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat