V zadnjih dneh je na mariborskih cestah mogoče opaziti kar nekaj del. Na velikem območju mestne četrti Studenci denimo poteka gradnja optičnega omrežja, na Teznu pa urejajo kolesarske poti. Zaradi del je v mestu otežena prevoznost nekaterih cest, občanom pa prav v takih primerih lahko priskoči na pomoč uporaba pred letom in pol vzpostavljene aplikacije.

Nigrad je aplikacijo, poimenovano Cestne zapore, vzpostavil z namenom, občanom omogočiti vpogled v aktualno stanje na cestah v mariborski občini, pojasnjuje Dejan Pukšič iz Nigrada: »Aplikacija prikazuje vse aktivne in predvidene cestne zapore ter podatke o njih. Tako so objavljene informacije o lokaciji zapore, o izvajalcu cel, o tem, kakšna dela potekajo … Na voljo pa so tudi podatki o morebitnih obvozih in o predvidenem začetku oz. koncu zapore.« V aplikaciji so prikazane vse zapore, ne glede na to, kdo izvaja dela, dodaja sogovornik: »Nigrad je namreč kot koncesionar na področju vzdrževanja javnih prometnih površin odgovoren tudi za izdajo soglasij k cestnim zaporam in za postavitev zapor.«

Spletna aplikacija je dostopna na naslovu zapore.nigrad.si, optimizirana pa je tudi za delovanje na mobilnih napravah. Po aplikaciji trenutno posega okoli tisoč rednih uporabnikov, katerih število počasi narašča. V okolju aplikacije se v povprečju zadržijo minuto; Pukšič ocenjuje, da v tem času obiskovalci pridobijo vse potrebne informacije o aktualnih zaporah.

Foto: Radio Maribor/Nigrad
Foto: Radio Maribor/Nigrad