Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Od 4. maja bo parkiranje v Mariboru spet plačljivo, so sklenili mestni svetniki. Na dopisni seji so namreč kljub številnim pomislekom potrdili spremembo Odloka o ukrepih za blaženje posledic nalezljive bolezni COVID-19, ki je v času epidemije plačevanje parkirnin začasno ukinil. Plačevanje parkirnine sicer 4. maja ponovno uvajajo številne druge občine, tudi Ljubljana.

Mariborska občina je z začasno oprostitvijo plačila parkirnine pomagala še posebej tistim, ki so kljub omejitvam imeli nujne opravke v mestu in niso mogli uporabiti začasno nedelujočega javnega prevoza. A ukrepi se postopoma sproščajo, na občini pa ugotavljajo, da je bilo v poslovnem času zasedenih 90 odstotkov občinskih parkirišč, kar je povzročalo težave stanovalcem z dovolilnicami. Pritisk pa se bo s ponovnim zagonom gospodarstva še povečal, pričakujejo. Oprostitev parkirnin obremenjuje tudi proračun – izpad prihodkov naj bi do konca aprila znašal okoli 286 tisoč evrov.

Svetniki so s 24 glasovi za, 13 proti in enim vzdržanim – 7 jih ni glasovalo - občinski predlog potrdili kljub številnim pomislekom.

Največ pomislekov je bilo glede tega, da je plačljivo parkiranje smiselno uvesti šele s sprostitvijo javnega prometa, do takrat pa bi vsaj delavce vozače plačila parkirnine oprostili.

Z občine sporočajo, da izjeme niso predvidene. Tudi za zdravstvene delavce.