Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru je bilo včeraj potrjenih 19 novih okužb s koronavirusom. Tako malo jih niso na delovni dan odkrili že vse od 13. oktobra. Tudi sicer je podravska regija med epidemiološko boljšimi v državi; število novih okužb rahlo upada že vse od začetka leta, še bolj opazno pa v zadnjih dveh tednih.

Tudi v Podravju število novih okužb upada, regija pa je že več tednov pod slovenskim povprečjem in med epidemiološko boljšimi regijami. Epidemiolog in vodja mariborske enote NIJZ Zoran Simonović ocenjuje, da se lahko po sproščanju ukrepov krivulja spet obrne navzgor: "Več kot bo odprtih avtivnosti in ustanov, kot so izobraževalne, več bo možnosti, da se virus širi."

V Podravju so učenci prve triade že tri tedne hodili v šolo, vrtci pa so že četrti teden odprti za vse otroke in med otroki in učitelji in vzgojitelji so v tem obdobju že bile nove okužbe.
Med mesti okužbe se še vedno pojavljajo prenos znotraj družine, na delovnem mestu in vse pogosteje tudi na zasebnih druženjih. Z odprtjem več dejavnosti se je število interakcij in možnosti za okužbo še povečalo, dodaja Simonović in poudarja, da je še toliko bolj pomembno, da dosledno izvajamo splošne ukrepe, kot so distanca, razkuževanje rok, obrazna maska in prezračevanje prostorov:

"Če vse to izvajamo, skrbimo zato, da je prenosov čim manj, kljub temu, da smo odprli toliko več dejavnosti," dodaja Simonović.

Sicer pa so po novem od obveznega hitrega testiranja izvzeti prebolevniki šest mesecev od potrjene okužbe, kar dokazujejo z izvidom ali s potrdilom osebnega zdravnika, in precepljeni, ko mine "teden dni od drugega odmerka cepiva Pfizer/Biontech, dva tedna od drugea odmerka cepiva Moderna in tri tedne od prvega odmerka cepiva AstraZeneca," še pojasnjuje sogovornik.