Trenutno je v UKC Maribor zaradi koronavirusne bolezni hospitaliziranih 30 bolnikov, od tega jih deset potrebuje intenzivno terapijo. Foto: BoBo
Trenutno je v UKC Maribor zaradi koronavirusne bolezni hospitaliziranih 30 bolnikov, od tega jih deset potrebuje intenzivno terapijo. Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ob zdravljenju bolnikov s koronavirusom posvečajo veliko pozornost tudi rahljanju ukrepov in postopnemu povečevanju obsega dela, saj so nakopičeni zaostanki vse večji. Samo marca je v bolnišnici odpadlo več kot 700 večjih posegov, tri tisoč hospitalnih zdravljenj in okoli 25 tisoč ambulantnih obravnav.

Trenutno je v UKC Maribor zaradi koronavirusne bolezni hospitaliziranih 30 bolnikov, od tega jih deset potrebuje intenzivno terapijo. Ob takšnem epidemiološkem stanju postopno, povečujejo obseg dela in obravnavo neCovid bolnikov, pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin: "V tem trenutku v UKC Maribor obravnavamo vse paciente, ki so k nam napoteni z napotnico stopnje nujnosti 1- se pravi nujno, ali 4- zelo hitro, pa tudi že nekatere paciente, ki so napoteni k nam s stopnjo nujnosti hitro."

V minulem tednu so povečali obseg dela za okoli 10 odstotkov. Velika ovira pri tem so prostorske omejitve, priznava sogovornik: "Seveda so velike ovire, ker sta kar dve stavbi namenjeni covid pacientom, tudi intenzivna terapija, pa tudi delo z normalnimi pacienti v tem času je oteženo, potrebna je zaščitna oprema, dodatna previdnost pri pacientih."

Ker so delovišča organizirana v dvojni obliki – za bolnike s Covid-19 in preostale paciente, so bila potrebna tudi nekatera gradbena dela, predvsem v urgentnem centru in kirurških ambulantah. Intenzivno poteka tudi nabava potrebne dodatne medicinske opreme.

Zaradi velikega števila klicev čakajoče bolnike z napotnicami opozarjajo, da termini, ki so jih pridobili pred epidemiologijo, ne veljajo več. Zato, dodaja strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin: "Naj pacienti, ki imajo datume, ne pridejo na te datume, kot so naročeni, pač pa naj čakajo na poziv iz našega kliničnega centra."

O novem terminu bodo obveščeni pisno, po telefonu ali elektronski pošti.