Strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem UKC se v zadnjih treh tednih število hospitaliziranih covidnih pacientov spet povečuje. Zdaj zdravijo 120 bolnikov; to je sicer pol manj kot na vrhuncu drugega vala epidemije, kar jim omogoča ponovno večanje izvajanja drugih programov. Hkrati je predvideno premeščanje covidnih bolnikov iz vhodne Slovenije v druge bolnišnice v državi, kar jim bo omogočilo izvajanje kar 95 odstotkov programa.

Dogovor o premeščanju covidnih bolnikov, je bil po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina dosežen na državni ravni za bolj enakomerno obremenitev bolnišnic: "V načrtu je premeščanje naših covidnih bolnikov v slovenjgraško bolnišnico in bolnišnico na Golniku."

Selitev dela covidnih bolnikov bo omogočila več obravnav necovidnih pacientov. "V tem trenutku smo na približno 85 odstotkih izvajanja programa, če nam bo njihovo število uspelo še nekoliko zmanjšati s premestitvami, pa bomo ta odstotek lahko dvignili na 90 do 95, kar je že zelo veliko," dodaja Vogrin. Ob tem pa jih čaka še nadomeščanje lani odpadlega programa.

Ker se je število hospitalizacij bolnikov s covidom prepolovilo v primerjavi z vrhuncem epidemije, so dve covidni enoti – na Pohorju in na infekcijskem – že zaprli. Delujeta še dve enoti – v ginekološki stavbi in stolpnici. Trenutno zdravijo 120 covidnih pacientov, od tega 24 v intenzivni negi.

Njihovo število se v zadnjih tednih spet povečuje, med njimi pa skoraj ni več stanovalcev domov za starostnike. "V zadnjih tednih je veliko hospitaliziranih aktivna populacija, stari so med 40 in 60 let," še pojasnjuje Vogrin.

V UKC Maribor so doslej proti covidu cepili več kot 2000 zaposlenih in zabeležili 73 stranskih učinkov po Pfizerjevem in 15 po AstraZenecinem cepivu.