V občini Starše so začeli obujati tradicijo izpiranja zlata (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
V občini Starše so začeli obujati tradicijo izpiranja zlata (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Iskalci zlata pozor. V občini Starše so začeli obujati tradicijo izpiranja zlata. In to v kraju s pomenljivim imenom - Zlatoličje. Za projekt so pridobili tudi evropski denar in že naročili prvo tradicionalno opremo.

Še pred stoletjem naj bi - po ustnem izročilu starejših - zlato v Dravi izpiralo kakih dvesto izpiralcev. Da Drava v sebi še skriva prave zlate lističe, se je nato kar malo pozabilo, pravi podžupan občine Starše Marjan Malek: "S prvimi poskusi izkopavanja al pa mešanja tega gramoza najdeš luskice zlata, dejansko je to resnica in prve luskice že imamo hranjene."

Gre za zanimivost, s katero bi radi v svoje kraje privabili več turistov, ki bi se lahko tudi preizkusili kot iskalci zlata v Dravi. Tradicionalno opremo in obutev so že naročili. "Te naprave so malo posebne, morali smo jih naročit, so v izdelavi, računamo, da meseca septembra bodo lahko poskusno zadeve ustvarjat na sami reki Dravi," dodaja podžupan Marjan Malek.

V Zlatoličju bodo omogočili izkušnjo izpiranja zlata, del evropskih sredstev pa bodo uporabili še za predstavitev zgodb o zlatokopih.