V občini Kungota se je sprožil plaz. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik
V občini Kungota se je sprožil plaz. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik

Mineva leto dni od katastrofalnih vremenskih ujm. Iz več občin je slišati, da je odprava posledic zaradi neustreznega državnega sofinanciranja. Preverili smo, kako je v Mariboru in okolici.

V občini Pesnica škodo po lanskih ujmah ocenjujejo na okoli 25 milijonov evrov. A v sistem državne pomoči Ajda so je lahko prijavili le za dober milijon. Izplačila še čakajo, zato so za sanacijo najnujnejšega namenili 2 milijona proračunskih sredstev in od 500 plazov sanirali 10 največjih. Župan Gregor Žmak:

"Trije ali štirje plazovi so takšni še res hudi, eden večjih je tudi pri osnovni šoli Pesnica. Tega bomo sanirali v prihodnjih mesecih. Na ministrstvu še delajo recenzijo projektne dokumentacije. To traja že seveda predolgo. Ta plaz smo želeli urediti do 1. septembra, a bomo očitno delali še med šolskim letom. Odpraviti pa moramo tudi škodo na osnovni šoli v Pernici."

Sanacija je obremenila občinski proračun, zato so ustavili ali upočasnili izvajanje razvojnih projektov. Potrebujejo še 24 milijonov ali 3 občinske proračune, zato k pomoči pozivajo državo.

Prizadeta je bila tudi občina Kungota

Dinamiko občinskih projektov so morali prilagoditi tudi v občini Kungota. Pri odpravi manjših posledic si pomagajo z državnimi predplačili:

"Ostal nam je še en zahtevnejši plaz. Tiste, ki so bili širših razsežnosti in prejeta sredstva niso zadostovala za njihovo ureditev, smo prijavili v državni sistem Ajda," pravi županja Tamara Šnofl, ki poziva državo k pomoči kmetom.

Odprava posledic tudi v Mariboru še ni končana

Občina Maribor pa je odpravila posledice plazov na 8 lokacijah, na 5 stroji še brnijo. Ob tem pripravljajo dokumentacijo še za 19 projektov. Stroške ocenjujejo na 4,6 milijona evrov, računajo pa na nadaljnjo pomoč države, ki je do zdaj namenila 1,6 milijona.

Neurja pustošila tudi letos

V času, ko se spominjamo obletnice lanskih katastrofalnih poplav, nam vreme tudi letos nagaja. V občini Hoče - Slivnica so prejšnji mesec končali zbiranje prijav škode, ki je nastala v začetku junija, so pa nezadovoljni z načinom dodeljevanja državne pomoči. Zaradi ujm imajo težave tudi v Pesnici, kjer bodo morali med drugim obnoviti kulturno dvorano.

Sredstev za obnovo po junijski toči ne bo

Junijsko neurje je povzročilo na infrastrukturi v občini Hoče - Slivnica za dobrih 67 tisoč evrov škode, prijav s strani občanov pa niso prejeli, kajti država skozi aplikacijo Ajda v tem primeru ne financira odpravljanja škode po toči, pravi župan Marko Soršak:

"Sam zakon oziroma uredba omogoča to financiranje, ampak v tem primeru odloči ministrstvo in so odločili, da toče ne upoštevajo, ker je bil le en pas toče in ni bilo na večjem območju. Prek telefona so nam pojasnili, da v tem primeru tega ne priznajo. Na nas so se obračali občani, kmetje in smo jim pojasnili, da je takšna odločitev. Tudi v sistem Ajda nismo mogli vnašati posledic toče, ampak samo posledice poplav, plazov in vetra."

Župan občanom zato priporoča zavarovanje premoženja proti toči.

V Pesnici zalilo kulturno dvorano

V občini Pesnica, ki jo je med lanskimi neurji prizadelo več kot 500 plazov, se jih je več sprožilo tudi letos, prejšnji mesec, voda pa je zalila med drugim večnamenski kulturni center Toneta Partljiča, pravi župan Gregor Žmak:

"Ta dvorana je bila v kleti poplavljena. Nastalo je med 40 in 45 tisoč evri škode, saj je voda uničila kotlovnico, odrski parket in akustične obloge. Skupna škoda na območju celotne občine in javnih poteh pa znaša po prvih informacijah za okrog 115 tisoč evrov."

Natančne stroške še ugotavljajo, že zdaj pa se ve, da bosta za sanacijo potrebna posojilo in rebalans občinskega proračuna in verjetno bo treba preložiti katero od razvojnih investicij. Ob tem upajo na pomoč države in opozarjajo, da bi morala država prispevati precej več tudi za odpravo škode po lanskih neurjih.