Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

V podravski regiji še ni zaznati umirjanja novih primerov okužb. Število novih primerov se je tudi v zadnjih dneh povečevalo, vse več okuženih je tudi med zdravstvenimi delavci. V mariborskem zdravstvenem domu je število okuženih zaposlenih naraslo že na 44, kar močno obremenjuje organizacijo dela.

Še pred jesenskimi počitnicami so v ZD Adolfa Drolca Maribor poročali o devetih potrjenih okužbah med zaposlenimi, danes že o 44-ih. Še štirje zaposleni pa so v karanteni. Po besedah direktorja Jerneja Završnika so to številke, ki že "resno zajedajo v organizacijo dela, zato se že skoraj vsakodnevno prilagamo razmeram v Mariboru, regiji in v zavodu."

Programov za zdaj niso ukinjali, so pa po navodilih ministrstva prilagodili delo na posameznih področjih; tako v specialističnih ambulantah trenutno ne izvajajo rednih programov, pač pa tiste s stopnjo nujnosti 'nujno' in 'zelo hitro'. Družinske ambulante delujejo v neokrnjenem obsegu, dodaja Završnik.

Sicer pa o zmanjševanju dnevnega prirasta števila okuženih v podravski regiji še ne moremo govoriti, ocenjuje epidemiolog, vodja mariborske enote NIJZ Zoran Simonović, "saj se je v preteklem tednu spremenil tudi režim testiranja, v mariborski regiji pa je število potrjenih primerov naraščalo vse do konca preteklega tedna."

Simonović predvideva, da se bodo učinki strogih ukrepov poznali v dveh inkubacijskih dobah, in sicer v prihodnjih dveh tednih.