Fitnes na prostem na Pobrežju, projekt participativnega proračuna. Foto: Mestna občina Maribor/mariborsodeluj.si
Fitnes na prostem na Pobrežju, projekt participativnega proračuna. Foto: Mestna občina Maribor/mariborsodeluj.si

Mariborski mestni svetniki se bodo na četrtkovi redni seji med drugim seznanili z dosedanjo realizacijo dveletnega participativnega proračuna. V prvem letu je občina izvedla 17 od 44 projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Preostale naj bi dokončali letos.

Največ izvedenih projektov je posvečenih gibanju, med drugim sprehajalna pot ob Dravi, pitniki pod Kalvarijo ter igrala in športna igrišča v več mestnih četrtih. Tukaj pa so tudi urejanje Stražuna in interaktivna turistična pot skozi mesto. Komentar mimoidočih pri fitnesu na prostem v Ulici bratov Greifov:

"Nimam nič proiti igralom. To se še meni dopade in takrat, ko so tam postavljali, sem rekla: še tukaj postavite, na naši zelenici. Vsaka čast občini."

"To je za malo starejše, ampak vidim, da nič ni, da se nič ne dogaja. Tam, ko je za majhne, tam se pa zelo dogaja. Pozitivno."

A kot so nam večinoma dejali, za projekt participativnega proračuna doslej sploh niso vedeli, opazili so le posamezne projekte v soseskah. Na nizko udeležbo pri glasovanju, predvsem med starejšimi, opozarja tudi Matic Primc iz Iniciative mestni zbor:

"Če bi ugibal, zakaj se je to zgodilo, je pač zato, ker je bila korona in je vse v bistvu potekalo preko spleta, kjer starejši ljudje, kljub temu da so tipično tisti, ki se bolj udeležujejo takih mehanizmov, niso znali sodelovati. Bilo je sicer organizirano tudi fizično glasovanje na mestnih četrtih, ampak je bilo komplicirano."

Predlaga med drugim tudi povišanje sredstev in upa, da bo občina predloge upoštevala pri pripravi participativnega proračuna za prihodnje dveletje. Letos pa naj bi dokončali še preostalih 27 projektov, med drugim tistega z največ glasovi – prehod za pešce v podobi klavirja pri glasbenem konservatoriju.

Celotno poročilo je dosegljivo na povezavi: https://maribor.si/dokument.aspx?id=43877