Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Prvega marca je v Gruškovju zaživela mariborska enota avtocestne policije. Delovala bo na območju podravske in pomurske avtoceste.

Za spoštovanje predpisov bo na avtocestah severovzhodne Slovenije skrbelo 18 policistk in policistov, v primeru potreb pa bi jih lahko zaposlili še 12. Pomagali si bodo s 4-imi službenimi avtomobili in dvema motorjema. Poveljnik mariborske enote Venčeslav Markuš:

"Policisti zmeraj zagotavljamo varnost s preverjenimi metodami in oblikami dela, na primer naslednji teden od 13. do 20. marca poteka poostren nadzor nad enoslednimi motornimi vozili, vsekakor pa ne bomo zanemarjali drugih kršitev cestnoprometnih predpisov. Želimo v glavnem doseči spoznanje ljudi, da v kolikor bodo kršili te predpise, bodo tudi ustrezno obravnavani."

Enoto sestavljajo uslužbenci Policijskih uprav Maribor in Murska Sobota, večinoma prometniki in drugi strokovnjaki za prometno varnost. V prihodnosti bi se jim lahko pridružili še kriminalisti. Mariborska je po ljubljanski druga enota avtocestne policije. Ljubljanski policisti so v drugi polovici lanskega leta izrekli 12.500 represivnih ukrepov, od tega skoraj petino opozoril, pravi direktor uprave avtocestne policije Andrej Jurič:

"Na avtomobilski cesti je bilo tudi okoli 400 vinjenih, da ne govorim o prehitevanjih tovornih vozil, kaj je prepovedano, vendar ugotavljamo, da se zadeva resnično zmanjšuje, promet poteka bolj umirjeno, kar se tega tiče. Tudi zasegov vozil je veliko, zaradi takšnih in drugačnih razlogov."

Policija v prihodnosti načrtuje še odprtje enot v Celju, Novem mestu in Kopru.