V počitniškem domu RK Frankopan v Punatu bo letos letovalo vsaj 1.000 otrok. Foto: Radio Maribor/RK Maribor
V počitniškem domu RK Frankopan v Punatu bo letos letovalo vsaj 1.000 otrok. Foto: Radio Maribor/RK Maribor

V počitniški dom v Punatu na otoku Krku bo to soboto odpotovala prva skupina otrok, ki bodo letovali z mariborskim Rdečim križem. Potem ko so lani letovanja otrok zaradi epidemije odpovedali, jih to poletje ponovno organizirajo, in sicer v šestih izmenah vse do 25. avgusta. Od takrat naprej pa vrata letovišča odpirajo tudi za šole v naravi, za organizirane skupine in individualne goste.

Za letovanje v Punatu je za zdaj prijavljenih kar 1.100 otrok. Prvi dve izmeni sta že zasedeni, pojasnjuje sekretar mariborske območne enote RK, ki letovanja v Punatu organizira že 65 let, Metod Dolinšek: "V tretji izmeni je še nekaj prostih mest, nekoliko več pa še v četrti in peti."

Zdravstvena letovanja so že zapolnjena, sprejemajo pa še prijave za subvencionirana. Z letošnjo prvo izmeno v Punat potuje 150 vrtčevskih otrok, v naslednjih, šolskih izmenah pa bodo lahko sprejeli do 220 otrok. Za protiepidemiološke ukrepe so ustrezno poskrbeli; če bodo še veljali enaki pogoji za prehajanje meje, bodo večje otroke pred odhodom testirali njihovi pediatri pri rednem pregledu. Če bo treba, bodo testirali tudi v Punatu pred povratkom, saj imajo tam enoto mariborskega zdravstvenega doma z zalogo testov in opreme, še dodaja Dolinšek.

Dom v Punatu je svoja vrata letos odprl 14. junija, ko so gostili prvo šolo v naravi. Omogočili jih bodo tudi v septembru: "Že zdaj vabimo šole, ki so jim ukrepi preprečili izvedbo šole v naravi, naj nas kontaktirajo in izkostitijo štiri termine, ki jih imemo na voljo v septembru," pravi Dolinšek.

Sicer pa imajo v načrtu od 26. avgusta naprej sprejeti tudi zunanje goste, tako kot lani: upokojence, organizirane skupine in individualne goste oziroma družine.