Foto: Radio Maribor/PGD Ruše
Foto: Radio Maribor/PGD Ruše

V Rušah je okoli 4. ure zjutraj izbruhnil večji požar na odlagališču nenevarnih industrijskih odpadkov na območju nekdanje tovarne dušika. Zaradi gostega dima, ki se je širil proti Mariboru, so prebivalce pozivali, naj zapirajo okna. Gasilcem je ogenj do osmih zjutraj že uspelo pogasiti, zdaj pristojni ugotavljajo vzroke in izvajajo meritve morebitne onesnaženosti.
Nad Rušami se je zgodaj zjutraj dvigal gost oblak dima, ki ga je veter nosil proti Mariboru, zato so smrad po zažganem najbolj čutili v Bezeni in Bistrici ob Dravi.
Šlo je za velik požar na površini 400 kvadratnih metrov, goreli so odpadki, pojasnjuje poveljnik Gasilske zveze Ruše Damijan Šteger: "Obveščeni smo bili nekaj minut po 4. uri in pričakal nas je polno razvit požar. Do 8. ure nam ga je uspelo pogasiti, zdaj izvajamo sanacijo."
Intervencija je bila zahtevna, z ognjem se je skoraj štiri ure borilo 51 gasilcev iz šestih gasilskih enot iz občin Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju.

Na podlagi izkušenj pri podobnih požarih drugod so takoj aktivirali vse pristojne službe, še dodaja vodja invtervencije Šteger. Tako so od jutra na terenu tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega inšpektorata za okolje in naravo, ki že izvajajo meritve morebitnega onesnaženja. Županja Ruš Urška Repolusk: "Opravljajo analize zraka in vode, po prvih podatkih pa nevarnosti naj ne bi bilo." Zato poziv k zapiranju oken ne velja več.
Zakaj je zagorelo, policija še ugotavlja.
Lastnik odlagališča Matic Vaukan je povedal, da na deponiji skladiščijo nenevarne industrijske odpadke, za kar imajo vsa potrebna dovoljenja.