Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno zdravijo 133 covidnih bolnikov, 33 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Številke zelo hitro naraščajo, zlasti najhuje bolnih, opozarja direktor bolnišnice Vojko Flis, zato s ponedeljkom odpirajo novo, tretjo covid intenzivno enoto. Če se val bolnikov ne bo ustavil, bo po napovedih zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljenega kadra v prihodnjih dneh prišlo do pomanjkanja intenzivnih postelj. V skrajnem primeru bi na ravni države za pomoč zaprosili sosednje države.

Število bolnikov s covidom še naprej raste, skrbi pa zlasti naraščanje števila najhuje bolnih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Zato, napoveduje direktor bolnišnice Vojko Flis: "V ponedeljek odpiramo tretjo Covid intenzivno enoto."

Če se val naraščanja hospitalizacij ne bo ustavil, bo po napovedih direktorja mariborskega kliničnega centra v prihodnjih dneh ključno pomanjkanje intenzivnih postelj, in to zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljenega zdravstvenega osebja. K temu, tako Flis, prispeva tudi država z birokratskimi ovirami: "So se nam javile diplomirane medicinske sestre, ki so se nedavno upokojile in so vešče in bi lahko delale v intenzivni enoti, ampak s tem, ko so se upokojile, niso več v licenci Zbornice in jih ne moremo na preprost način zaposliti, ne glede na to, da gre za epidemijo."

Če bo število najhuje bolnih v bolnišnicah še naraščalo, tako Flis, bomo morali v skrajnem primeru, ko bomo presegli število intenzivnih postelj, na ravni države za pomoč zaprositi sosednje države, v okviru tako imenovane evropske solidarnosti. "Če bi se to nadaljevalo, 14 dni še lahko zmoremo – govorimo o vseh bolnišnicah v Sloveniji. Če pa bi se ta strma krivulja nadaljevala, bo pa pri intenzivnih posteljah kritično, ne pri vseh ostalih."

Direktor mariborskega UKC-ja se je danes javno odzval tudi na objave v medijih o nabavi dodatnih ventilatorjev in hitrih testov, ki so v mariborskem UKC-ju kar 3-krat dražji kot v celjski bolnišnici. Ventilatorje potrebujejo zaradi širitve intenzivne terapije, pri hitrih testih pa, odgovarja Flis, so jih testirali več, izbrali pa učinkovitejšega in zanesljivejšega.