Na pobudo Zdravniške zbornice se v prihodnjih dneh začenja akcija preventivnih pregledov ustne votline. Foto: Reuters
Na pobudo Zdravniške zbornice se v prihodnjih dneh začenja akcija preventivnih pregledov ustne votline. Foto: Reuters

V Sloveniji letno odkrijemo okoli 150 bolnikov z rakom ustne votline. Zaradi epidemioloških razmer in dodatne omejenosti dostopa do zobozdravnikov je letos to število za skoraj tretjino nižje. Na pobudo Zdravniške zbornice se zato v prihodnjih dneh začenja akcija preventivnih pregledov ustne votline. Te bodo izvajali v 4-ih zdravstvenih domovih – v Ljubljani, Murski Soboti, v Novem mestu in v Novi Gorici. V Mariboru, kjer letno odkrijejo okoli 30 tovrstnih rakov, se akciji tokrat ne pridružujejo.

V Sloveniji letno odkrijemo 450 primerov raka glave in vratu in 150 primerov raka v ustih. A v tem letu, ki ga je močno zaznamovala epidemija, so te številke precej nižje, ugotavlja Vojko Didanovič iz Kliničnega centra Ljubljana: "Letos smo opazili na maksilofacialni kirurgiji, da imamo približno 30 odstotkov manj odkritih rakov in nas pač to skrbi."

Bolniki sami zdravniško pomoč najpogosteje poiščejo šele ob resnejših znakih, kot so bolečina, otekanje ustnega predela, težave pri žvečenju in požiranju ter krvavitve. V tem primeru pa je bolezen že napredovala, opozarja specialist maksilofacialne in oralne kirurgije Tadej Dovšak: "60 odstotkov raka, ki ga dobimo na prvi pregled, je že v napredovani obliki. Kar pomeni, da ljudje skorajda gotovo ne pridejo dovolj hitro do zobozdravnika."

Kljub napredku v diagnosticiranju in zdravljenju je v tem primeru preživetje bolnikov le nekaj več kot 60 odstotno. Zato poziv, "da ljudje, ki imajo nekaj v ustih, kar se jim zdi čudno ali drugače ali boleče, pridejo na pregled na primarni nivo," še pravi Dovšak.

Dodatne preventivne preglede ustne votline bodo na pobudo Zdravniške zbornice in ob dodatnem plačilu zdravstvene zavarovalnice v tem mesecu izvajali v štirih Zdravstvenih domovih po državi – v Ljubljani, Murski Soboti, v Novem mestu in Novi Gorici. Pregledi bodo potekali enkrat tedensko, opravljali pa jih bodo splošni zobozdravniki.