Odpadna embalaža na odlagališču CERO Pragersko Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Odpadna embalaža na odlagališču CERO Pragersko Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Na četrtkovi redni seji občinskega sveta občine Slovenska Bistrica bodo svetniki med drugim obravnavali tudi elaborate o podražitvi komunalnih storitev. Znesek na položnici naj bi bil višji za 3 evre.

Direktor bistriške Komunale Blaž Gregorič pojasnjuje, da bodo zneski na položnicah višji za skoraj 3 evre zaradi povišanja cen ravnanja z odpadki, omrežnine za vodo ter čiščenja in odvajanja odpadne vode: “Na področju oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odplakami smo naredili elaborat, ki vsebuje vse te stroške za preteklo obdobje. Ker so ti stroški naših storitev – oskrbe s pitno vodo - manjši od deset odstotkov, ostajajo cene enake. Povečuje pa se najemnina za to storitev, ki pa je izvorni prihodek občinskega proračuna.«

Precej večje stroške imajo z ravnanjem z odpadki. Razlogi za predlagano uskladitev cen so višji stroški najemnine občinske gospodarske javne infrastrukture in odstranjevanje oziroma termično obdelavo ostankov komunalnih odpadkov. Slednje v Sloveniji ni mogoče, zato je te treba te odpadke izvoziti v tujino. “Na tržišču smo iskali take ponudnike, ki pa te odpadke vozijo v tujino. Druga stvar pa je, da so se cene tudi na svetovnem tržišču zvišale. Mi smo najprej za tono odpadkov odšteli 30 evrov, zdaj je cena že 130 evrov in več,” še pravi Gregorič.

Zato se bo cena odvoza smeti za 120 litrski zabojnik zvišala za nekaj manj kot 2 evra. Če bodo svetniki nove cene potrdili, bodo te uveljavljene s 1. avgustom.