V Slovenskem  narodnem gledališču Maribor bodo nocoj  premierno uprizorili dramo Mostovi in bogovi. Foto: Radio Maribor/SNG Maribor/Damijan Švarc
V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo nocoj premierno uprizorili dramo Mostovi in bogovi. Foto: Radio Maribor/SNG Maribor/Damijan Švarc

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo nocoj premierno uprizorili dramo Mostovi in bogovi, ki govori o Mariboru in njegovih ljudeh. Predstava je nastala v sodelovanju predstavnikov treh različnih generacij ustvarjalcev - Toneta Partljiča, Nejca Gazvode in Aleksandra Popovskega ter številnega dramskega ansambla.

Uprizoritev Mostovi in bogovi je nastala po motivih treh literarnih del Toneta Partljiča, zbirke novel Ljudje iz Maribora in romanov Sebastijan in most ter Pasja ulica. Avtor dramatizacije je Nejc Gazvoda, režiser je umetniški direktor mariborske drame Aleksandar Popovski, ki pravi, da želijo s predstavo približati zgodbo o fenomenu mesta Maribor. Partljičeva literatura, ki z veliko ljubeznijo, spoštovanjem in vedenjem pripovedujejo o zgodovini mesta in njegovih ljudeh, legendah in posebnežih, je izjemna priložnost, da to pokažemo na odru, v predstavi pa nastavljamo tudi ogledalo, še pove Aleksandar Popovski: "Gre za stoletno obdobje z različnimi zgodbami in liki, ki pa jih povezuje lik Viktorja, oseba, ki živi v Dravi, potuje skozi čas in pripoveduje zgodbo o mestu. Predstava izpostavlja toplo čustvo o mestu in to prevladuje ves čas uprizoritve."

Nesmrtni lik Viktor je Petja Labovič, sicer pa v predstavi nastopa 15 igralcev mariborske Drame, ki upodobijo 72 Partljičevih likov in njihove zabavne, žalostne, tragične in čudovite zgodbe v mestu z mostovi.

Predstava je poklon mestu, njegovim ljudem in pisatelju Tonetu Partljiču, ki pravi, da mu "je v veliko zadoščenje in v veliko čast, da se je novi umetniški vodja mariborske drame odločil za takšen projekt in izbral mojo literaturo. Če bi lahko domišljavo rekel, da je predstava Grmače sodila v zaključek 100 let, potem domišljavo dodajam, da se novih 100 let začenja z mojo dramatizacijo."

Kostume za 72 različnih vlog je oblikovala Jelena Proković, sceno Aleksandar Popovski, video Rok Predin, avtor glasbe je Marjan Nečak.