Foto: Radio Maribor/SNG MB
Foto: Radio Maribor/SNG MB

Slovensko narodno gledališče Maribor, največja kulturna ustanova v državi, ki zaposluje oz. redno sodeluje z okoli 400 različnimi kulturnimi ustvarjalci in drugimi strokovnimi sodelavci, je zaprto že dober teden.

Odpovedane so vse predstave, tudi aprila načrtovana premiera prve mariborske opere Marpurgi, majska premiera opere Madama Butterfly, ki je nastajala v sodelovanju z italijanskimi umetniki, prekinjen je študij dramske premiere Ogenj, rit in kače. Odpadle so razprodane baletne predstave Falling Angeles.

Za hišo, ki je v sanacijskem programu, s prihodkom od vstopnic pa pokriva stroške tudi za nekaj deset samozaposlenih, je že zdaj poslovna škoda zelo velika. Po oceni do sredine aprila znaša 300.000 evrov. Z ministrstva za kulturo zato pričakujejo pojasnila glede izplačila za redno zaposlene in samozaposlene. »Nimamo informacij, kaj pomeni to čakanje za vse nas, kakšna izplačila veljajo za zaposlene in samozaposlene v naši hiši,« pojasnjuje Danilo Rošker. Uspešna gledališka sezona je prekinjena, še dodaja, ambicioznega programa v jubilejnem letu pa očitno ne bo mogoče uresničiti.