Foto: Radio Maribor/Občina Lenart
Foto: Radio Maribor/Občina Lenart

Za vinogradnike in druge ljubitelje žlahtne kapljice bodo prihajajoči dnevi v znamenju njihovega osrednjega praznika – martinovega. Ta v vseh vinogradniških okoljih predstavlja čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Jutri, v soboto, bodo martinovali v Rušah in Lenartu.

Martinovanje se bo v Rušah začelo ob 14. uri pred sodom Ruške vinske poti, pravi županja Ruš Urška Repolusk: "V programu, ki se začne ob 14. uri, bo nastopila godba Ruše, plesali bodo folklorniki,..."

Zadnja leta je obisk ruške vinske poti sicer rahlo upadel, a v Rušah upajo, da bo obiskovalcev dovolj. Letos namreč sodeluje šest vinogradnikov, ki bodo ponujali dobro vinsko kapljico, izkazali pa se bodo gotovo tudi na področju kulinarike.

Tudi martinovanje v Lenartu bo veselo, kot se za takšen dogodek spodobi. Darja Ornik z občine Lenart: "Začelo se bo ob 11. uri; pripeljali bodo klopotec, ki ga bodo prej sneli na krožišču. Potem bo sledil krst mošta, ki ga opravil domači župnik."

Izbrali pa bodo tudi princeso lenarškega martinovanja. Na stojnicah bo bogata ponudba rujne kapljice, mladega vina, sokov, in pa domačih dobrot, od gibanic do drugih kulinaričnih užitkov tega območja.