Muzej narodne osvoboditve Maribor Foto: Spletna stran muzeja
Muzej narodne osvoboditve Maribor Foto: Spletna stran muzeja

V soboto, 18. junija, bo v kulturnih ustanovah jubilejna, že 20. Poletna muzejska noč. Muzeji, galerije in številne druge ustanove bodo brezplačno odprli svoja vrata ob 18-tih, nekateri pa že čez dan. Sodeluje kar 80 ustanov v več kot 60-tih krajih po Sloveniji.

Brezplačna vodenja, predstavitve, delavnice za otroke in odrasle, koncerti ... vse to pripravljajo v več kot 80 ustanovah po vsej Sloveniji, kar je rekord. Ljudje si po dveh letih z omejitvami želijo kulture v živo, poudarja predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije Alenka Černelič Krošelj: "Zaznavamo povečan obisk, zlasti v maju in juniju, prav tako je več udeležencev na vodenjih in prireditvah."

Letos se je Poletni muzejski noči pridružilo kar 11 novih sodelujočih ustanov, med njimi tudi arhivi in univerze, pojasnjuje koordinatorka Poletne muzejske noči Simona Tripkovič. Univerza v Mariboru že več let sodeluje z Botaničnim vrtom v Pivoli, tokrat pa tudi Univerza na Primorskem s svojim Arheološkim parkom Simonov zaliv in Akvarijem Piran.

"Letos je v programih še posebej veliko delavnic za družine, saj si pedagoške službe kulturnih ustanov prizadevajo pritegniti čim več otrok, ne samo v okviru šolskih skupin, pač pa tudi s svojimi družinami," dodaja Tripkovičeva.

Prizorišč z bogatim programom bo kar 160. "Namen je pokazati dediščino, ki jo hranijo, pa tudi opozoriti na različne druge programe," dodaja Černelič-Krošljeva.

V Mariboru bo vsako polno uro vozil avtobus starodobnik na krožni vožnji med Muzejem narodne osvoboditve, Vojaškim muzejem Slovenske vojske v Kadetnici in Umetnostno galerijo.

Poletna muzejska noč bo med 18-to in polnočjo.