V središču Maribora so zmanjšali število ekoloških otokov za smeti. Foto: Radio Maribor/Pixabay
V središču Maribora so zmanjšali število ekoloških otokov za smeti. Foto: Radio Maribor/Pixabay

V središču Maribora je Snaga od marca do danes zmanjšala število ekoloških otokov za smeti, ker ti kazijo izgled mestnega jedra, nekateri pa so vplivali tudi na prometno varnost. Hkrati v tem komunalnem podjetju izpostavljajo, da je v Mariboru teh otokov 990, in to je skoraj trikrat več od zakonodajnih zahtev.

Usmeritve za odstranitev nekaterih ekoloških otokov so v mariborskem komunalnem podjetju prejeli od občine, pojasnjuje Irena Bartok iz Snage: »Na račun zmanjševanja ekoloških otokov smo na sosednjih lokacijah le-teh, kjer je obstajala ta možnost, posode dodali.« Na nekaterih točkah zdaj posode praznijo trikrat tedensko, prej so jih enkrat. Iz središča mesta so umaknili 15 ekoloških otokov, več jih za zdaj ne nameravajo. »Tam, kjer so bile največje težave, smo teren pregledali in se tudi povezali z upravniki večstanovanjskih objektov, saj je ponekod obstajala možnost, da samo zbiralnik odpadkov premaknemo na dvorišče teh objektov,« razlaga Bartokova in dodaja, da se večina se s tem ni strinjala. Po zmanjšanju števila odlagališč so vse stanovalce obvestili o zanje odslej najbližjih ekoloških otokih, ki niso oddaljeni več kot sto metrov, še pojasnjuje Bartokova in izpostavlja, da bodo morebitna še odprta vprašanja reševali s prebivalci oziroma upravljavci stavb.

Da stanovalci v mestnem središču že dolgo opozarjajo na obremenjenost ekoloških otokov, pravi predsednik mestne četrti Center Sašo Drobnak: »Odpadki se posledično nalagajo tudi izven zbiralnikov, dobesedno po ulicah. Zagotovo je v času epidemije svoje doprineslo tudi spletno nakupovanje, zaradi katerega se kopiči vse več odpadne embalaže, ta pa zasede ogromno prostora.« V Snagi se tega zavedajo, zato so število odvozov smeti povečali, hkrati pa ljudi pozivajo, da embalaže pred odlaganjem v zabojnik stisnejo, če pa v njem ni prostora, pa poiščejo drugega v bližini. Podobno pozivajo v mestni četrti Center, kjer računajo tudi na obljube občine o postavitvi podzemnih zbiralnikov, ki bi imeli večjo zmogljivost od obstoječih nadzemnih.