Depandansa C v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec – enota, kjer se vzpostavlja dodatna rdeča cona. Foto: Radio Maribor/Socialno varstveni zavod Hrastovec
Depandansa C v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec – enota, kjer se vzpostavlja dodatna rdeča cona. Foto: Radio Maribor/Socialno varstveni zavod Hrastovec

Zaradi hitrega naraščanja okužb so zaskrbljeni tudi v občini Lenart v Slovenskih goricah, kjer je pozitivnih kar polovica testiranih v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Posebej skrb vzbujajoče je stanje v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kjer se je v dobrem tednu od prve okužbe ta razširila v enotah zavoda, tako med stanovalci kot zaposlenimi. Zaradi širitve rdeče cone bodo zdrave stanovalce danes začeli seliti na nadomestno lokacijo, v športno dvorano v Voličino.

Razmere glede števila okuženih se v občini Lenart še naprej slabšajo, enako tudi v največjem socialno varstvenem zavodu v Sloveniji, ki ima sedež v tej občini. Po zadnjih podatkih je v matični enoti zavoda Hrastovec s 350 stanovalci s koronavirusom okuženih več kot 40 stanovalcev in 20 zaposlenih. Okužba se je pojavila tudi v Varovanem domu Ščavnica v občini sveta Ana. Vse okužene so včeraj premestili v Hrastovec. Razmere so skrb vzbujajoče, priznava direktorica Andreja Raduha. Po odločitvi kriznega tima - sestal se je včeraj – glede na potrebe širijo rdečo cono še za en oddelek: "V tem oddelku, to se pravi stavba – depandansa C ji mi rečemo, kjer je 53 postelj, tako da bomo imeli mesto za 53 okuženih stanovalcev."

53 izključno zdravih stanovalcev pa bodo še danes preselili v športno dvorano v Voličino. Tam bodo ostali predvidoma en mesec. Zanje bo dobro poskrbljeno, zagotavlja direktorica:
"Bomo imeli vzpostavljeno 24-urno delovanje naših zaposlenih, ki bodo nudili vso podporo, družabništvo."

Občina Lenart ima sicer ob morebitnem širjenju okužb pripravljeno še eno nadomestno lokacijo – to je športna dvorana v Lenartu, saj kot ocenjuje župan Janez Kramberger:
"Situacija v Lenartu je še naprej zaskrbljujoča. Po podatkih, ki so mi na voljo - polovica testiranih v našem zdravstvenem domu je še vedno pozitivnih."

A v občini vendarle upajo, da se bo z ukrepi in doslednim spoštovanjem navodil rast okužb ustavila.