Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru so pred kratkim začeli graditi prvi odsek Dravske kolesarske poti ob desnem nabrežju Drave. Povezava med Dvoetažnim mostom in Adamičevim naseljem na Studencih bo del mednarodne kolesarske povezave med vsemi štirimi sosednjimi državami Slovenije.

Prvi odsek kolesarske poti ob dravskem nabrežju bo dolg dober kilometer, povezal pa bo Stari in Dvoetažni most, pojasnjuje Karmen Razlag z Regionalne razvojne agencije Maribor – Podravje:

"Širina te poti bo 4 metre in bo ločena za kolesarje in preostale uporabnike, torej pešce in ostale. To bo tudi prvi odsek dravske promenade, ki predstavlja krožno pot med Mariborskim otokom in Meljem."

Na mariborski občini pojasnjujejo, da se bomo lahko po odseku, ki ga za 4,2 milijona evrov ob več kot polovičnem sofinanciranju Evropske unije gradi podjetje PGGH, predvidoma zapeljali prihodnjega julija. Visok znesek upravičujejo z gradnjo podporne konstrukcije.

Sogovornica pa dodaja:

"Tudi tukaj bo zagotovo kaj umeščeno in poskrbljeno za to, da se bodo lahko tisti uporabniki tudi usedli in opazovali reko. Sicer pa so naša počivališča ob Dravski kolesarski poti verjetno res vsem poznana, kar okoli 20 jih sedaj stoji vzdolž celotne reke Drave v Sloveniji."

Kdaj se bo začela gradnja drugega odseka, zaradi iskanja sofinanciranja še ni znano, pojasnjujejo na občini. Sicer pa je trenutno v gradnji še več odsekov Dravske kolesarske poti, najbližje Mariboru je del čez most med Selnico in Rušami, ki naj bi ga obnovili do jeseni. // Regionalna razvojna agencija Maribor – Podravje pa na Dravski kolesarski poti pripravlja tudi več dogodkov.

"20. avgusta bo dogodek 'Zdravantura', kjer bo omogočeno veslanje iz Ruš do Drava centra. Še kakšen dogodek pa pripravljamo seveda tudi v sklopu Evropskega tedna mobilnosti v mesecu septembru," sklene sogovornica Karmen Razlag.