Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Potrebe po transfuzijski krvi so med epidemijo velike, obseg darovanja pa se je zmanjšal, zato se v UKC Maribor soočajo s pomanjkanjem krvi. Da bi se izognili krizi, javnost pozivajo h krvodajalstvu.

Kljub manj kirurškim posegom se poraba krvi bistveno ne zmanjšuje. Zaradi omejene zdravstvene oskrbe se poslabšuje stanje kroničnih bolnikov, kri pa potrebujejo tudi covidni. Ker javno življenje teče normalno, zdravijo tudi veliko ponesrečencev. Poraba krvi se je vrnila na raven pred epidemijo, pravi predstojnica Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor dr. Bojana Bizjak:

"Ker seveda zbolevajo tudi krvodajalci, opažamo zmanjšane zaloge, ki se odražajo ne samo v Mariboru, ampak v celotni Sloveniji."

Pomanjkanje blažijo s pomočjo rednih krvodajalcev, drugih bolnišnic in Rdečega križa.

"Trenutno so zaloge zelo nizke, zlasti za krvno skupino A pozitivno, nekoliko manj, ampak tudi za 0 pozitivno in pa seveda Rh negativno," pojasnjuje predstojnica.

Najhuje je pri krvni skupini A – pozitivna, ki je med bolniki najpogostejša.

"Pozivamo praktično vse krvodajalce in zlasti še tiste, ki še to do sedaj niso bili, da podarijo kri predvsem v tem božičnem času, ko je praznik upanja, nekega sočutja in solidarnosti. In sigurno je krvodajalstvo najvišja oblika solidarnosti," sklene sogovornica.

Darovanje organizirajo na varen način, informacije pa dobite na telefonskih številkah, ki sta objavljeni na spletišču Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor: 02 321 22 71 in 041 320 796.