Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, kjer, tako kot v drugih slovenskih bolnišnicah, obiski niso dovoljeni že od letošnjega februarja (najprej zaradi gripe, zatem pa zaradi koronavirusa), si tamkajšnji zdravstveni delavci v teh težkih časih prizadevajo, da svojcem huje bolnih in umirajočih vendarle omogočijo obiske.

V času, ko družinski člani ne morejo biti psihična opora svojim hospitaliziranim hudo bolnim, se v mariborski bolnišnici trudijo, da so človeški in da razumejo stisko. Še zlasti pri ljudeh, ki se za zmeraj poslavljajo in v takšnih trenutkih svojcem omogočijo obisk. "Vedno je potreben dogovor, pri tem sodeluje zdravstveno osebje, ki poskrbi za varnost obiskov, saj je potrebno zaščititi bolnike, pa tudi obiskovalce," pravi infektologinja na mariborskem infekcijskem oddelku Božena Kotnik Kevorkijan.

Zmeraj se najde pot za individualni dogovor o obiskih, je še prepričana doktorica Kevorkijanova, izjeme so tudi pri otrocih, pa tudi pri zelo oslabljenih bolnikih na necovid oddelkih, kjer je obisk svojca zelo blagodejen in zdravilen. "Zato takšne izjeme naredimo, z dobro voljo in trudom se to da izpeljati."

Veliko težje je z obiski na bolnišničnih covid oddelkih, a vendar želje ne odrečejo tudi nekaterim od teh bolnikov. "V sebi moramo vedno poiskat mehanizem človečnosti v navezi s strokovnimi načeli in svojim znanjem in potem izpeljati obiske tako, da so pomirjeni svojci in bolniki, še posebej v njihovih zadnjih dneh življenja," še pojasnjuje infektologinja Božena Kotnik Kevorkijan.

Sicer pa v mariborski bolnišnici zaznavajo veliko prošenj tudi po obiskih pri drugih bolnikih, vendar jih zaradi sedanje epidemiološke slike žal ne morejo omogočiti.