"V UKC Maribor imamo trenutno sedem bolnikov s covidom 19, eden je na mehanskem predihavanju. Tako da število bolnikov narašča," pravi generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis. Foto: Televizija Slovenija

Po zadnjih podatkih nacionalnega Inštituta za javno zdravje je epidemiološko stanje v Sloveniji na področju novega virusa covid 19 relativno stabilno in pod nadzorom, za razliko od nekaterih naših sosednjih držav - predvsem na ozemlju Balkana kot denimo v Srbiji, Bosni in Hercegovini, pa v Črni gori, Makedoniji in tudi na Hrvaškem – kjer dnevne statistike niso preveč ugodne. Kakšno pa je stanje na tem področju predvsem v naših koncih, v severovzhodni Sloveniji? Povprašali smo generalnega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa.

Koliko bolnikov s covidom 19 se trenutno zdravi v mariborskem UKC? "V UKC Maribor imamo sedem bolnikov, eden je na mehanskem predihavanju. Tako da število bolnikov narašča. Kar ni nekaj, nad čimer bi lahko bili v naši regiji zadovoljni."

Po prvem koronskem valu smo pričakovali, da bo toplo poletje v tem smislu prizanesljivejše… "Pričakovali smo, a se pričakovanja niso izpolnila, namreč, da bo v času poletja epidemija usahnila. Res pa je, da imamo posamezna žarišča, ki jih poskušamo ugasniti in da nas za zdaj ni zajel takšen val kot denimo Srbijo. Zaskrbljujoče pa je denimo naraščanje okužb v Avstriji. Vseeno stanje za zdaj v Sloveniji ni zaskrbljujoče - ni pa prijetno," pojasnjuje Flis.

Vendar je pri vsem vedno težko določiti vire posameznih okužb. "Najbolj nas skrbijo sekundarni in tercialni prenosi, ko ne vemo, odkod je prišel virus v državo," še pravi sogovornik.

Pomembno je, da se vsi povsod vedemo samozaščitno, poudarja Flis: "To je zelo pomembno. Jaz pazim nate in ti paziš name. To pomeni skrb za higieno in nošenje mask v zaprtih prostorih."