Zdravniki z aparatom OSIA implant. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravniki z aparatom OSIA implant. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na Kliniki za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo UKC Maribor so opravili prvo vsaditev ene najnaprednejših naprav za izboljšanje sluha v Sloveniji. Tako imenovani OSIA implant izboljša sluh tistim, ki so gluhi in naglušni na eno uho ali imajo težjo obliko prevodne ali mešane naglušnosti.

OSIA implant je sestavljen iz dveh delov. Notranji se – za razliko od obstoječih – v kost ne privije, temveč se z njo zraste, pojasnjuje kirurg Janez Rebol:

"Ta naprava omogoča bistveno boljše ojačitve, kot vse primerljive naprave doslej. Posebej je njena moč v področju visokih frekvenc, tako da si na tem področju obetamo bistveno večjo korist za paciente."

Ko se notranji modul po štirih tednih zaceli, sledi magnetna namestitev zunanjega snemljivega procesorja. Ta je na voljo v več barvah, omogoča pa tudi povezovanje.

"Naprava je povezljiva tudi s pametnimi telefoni, tako da je mogoče slišati tudi telefon v to napravo. Povezati je mogoče tudi mikrofon, če ima učenec v šoli na primer težave z razumevanjem, lahko poveže mikrofon s tem procesorjem in sliši učitelja. Preko njega pa je mogoče plasirati tudi zaščito pred vodo in iti z njim v vodo," razkriva kirurg.

Naprava ob zaznavi zvoka sproži vibracije, ki po kosti potujejo z obolele strani glave do zdravega ušesa. S tem pacientu povrne velik delež sluha, odpravi pa tudi težave s prostorsko orientacijo in ravnotežjem. Sogovornik o težavah prvega pacienta:

"Takšni pacienti imajo zelo velike težave v komunikaciji. Stalno se morajo obračati na gluho stran, okolje pa tudi ne ve, da si ti na eno stran gluh in če ti nekdo s te gluhe strani nekaj govori, je to zelo naporno in se moraš vedno obračati. Glava namreč predstavlja neke vrste senco pri tej enostranski gluhosti. Tega bolnika je ta situacija v življenju precej ovirala. Na tak način si tudi pri delu bistveno bolj utrujen in to je bil njegov motiv, zakaj je želel to stanje izboljšati."

Aparat bo na voljo pacientom od 5 ali 6 leta starosti naprej. V mariborskem UKC ocenjujejo, da bi ga letno potrebovalo do 60 ljudi, a bodo lahko izvedli okoli 25 operacij. Poseg je za bolnika brezplačen. Čakalna doba je približno eno leto.