V Mariboru so samo septembra zabeležili 220 novih okužb s Covidom-19, v zadnjem dnevu še dodatnih 12. Tudi zato so v UKC Maribor danes še enkrat opozorili javnost, da je stanje resno in da bolezni ne gre podcenjevati.

V oddelku covid intenzivne terapije so v drugem valu do zdaj zdravili 12 bolnikov, 2 so zaradi pomanjkanja prostora preselili na Golnik, en bolnik je pred dnevi umrl, šest bolnikov pa so uspešno pozdravili, tri pa še zdravijo, pravi vodja covid intenzive Alenka Strdin Košir: »Vsi trije so mehanično ventilirani. Gre za 50-letnika, ki do zdaj ni imel pridruženih bolezni, 59-letni bolnik, prav tako brez pridruženih bolezni in 76 let star bolnik, ki je imel predhodno znane pridružene bolezni.« Dva od teh bolnikov sta še v kritičnem stanju, enemu se stanje izboljšuje. Na intenzivnem covid oddelku imajo trenutno pripravljene štiri postelje, še enkrat toliko jih pripravljajo.

Na navadnem covid oddelku so od srede julija zdravili oz. še zdravijo 75 bolnikov s povprečno starostjo 68 let, pet jih je umrlo. Ker od srede septembra narašča število hospitaliziranih bolnikov z novim koronavirusom, so se kapacitete v UKC Maribor že zapolnile in zato te bolnike preusmerjajo v druge covid bolnišnice, pravi predstojnica infekcijskega oddelka Nina Gorišek Mikšič in opozarja: »Ne želim strašiti, a so pred nami meseci oz. tedni, ko moramo resnično pametno in odgovorno ravnati in se držati ukrepov, če želimo omejiti val ki prihaja ter omogočiti zdravstvu, šolstvu in vsem ostalim normalno delovanje.«

Obremenjen je tudi urgentni center, kjer so včeraj zabeležili vdor virusa v belo cono, ker je pacient podal neresnične podatke. V tem trenutku sicer ostali oddelki še delajo normalno. Mariborski župan Saša Arsenovič pa je občane ob tem še enkrat pozval k odgovornemu ravnanju in spoštovanju ukrepov.

V UKC Maribor so zapolnili vse postelje namenjene za covid-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
V UKC Maribor so zapolnili vse postelje namenjene za covid-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat