V Varstveno delovnem centru Polž Maribor so predstavili projekt »S teboj lahko«. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
V Varstveno delovnem centru Polž Maribor so predstavili projekt »S teboj lahko«. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Kljub pred dvema letoma sprejetemu Zakonu o socialnem vključevanju invalidov je v Sloveniji še veliko oseb, ki nimajo možnosti samostojnega bivanja s sistemsko financirano podporo, ki bi jo potrebovali. V Varstveno delovnem centru Polž Maribor so zato pripravili projekt »S teboj lahko«, ki ga sofinancira tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z njim želijo razviti, preizkusiti in zagotoviti storitve socialnega vključevanja invalidov, ki bi jim omogočile, da čim dlje in čim kakovostneje bivajo v svojem lokalnem okolju.

V Varstveno delovnem centru Polž Maribor ugotavljajo, da so osebe z motnjami v duševnem razvoju ali drugimi oblikami invalidnosti velikokrat izključene iz vsakodnevnega dogajanja ali pa celo prisiljene v življenje v instituciji, čeprav bi lahko živele samostojno, če bi jim pri tem nekdo pomagal: "Da jih usmeri, kako počistiti stanovanje, da jim pomaga pri nakupovanju v trgovini, da jih nauči, kako uporabljati denar, kako dvigniti denar na bankomatu," pojasnjuje direktorica VDC Polž Maribor Jasmina Breznik in dodaja, da bodo v projektu »S teboj lahko« iskali ljudi, ki živijo blizu osebam z motnjami v duševnem razvoju in so jim pripravljeni pomagati.

Storitve socialnega vključevanja bodo nudili 53. uporabnikom, ki si želijo samostojnega bivanja. "38 jih je iz področja Maribora, 15 iz Zasavja. Nekaj uporabnikov imamo iz našega varstveno delovnega centra, potem uporabnike s pridobljeno možgansko poškodbo, pa tudi uporabnike s cerebralno paralizo," še pravi Breznikova.

Poseben poudarek pa bodo namenili iskanju uporabnikov, ki niso vključeni v institucije, saj je takšnih skoraj dve tretjini. Varuh človekovih pravic in častni ambasador projekta »S teboj lahko« Peter Svetina: "Da njim omogočimo, da pridejo do kakovostnih storitev in da pridejo do enakega nivoja, ki ga država omogoča tem odstotkom, ki so vključeni v storitve že zdaj."

V projektu, ki je ocenjen na 1,3 milijona evrov, načrtujejo tudi 5 novih zaposlitev.