Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Požar, ki je pred nekaj tedni uničil poslopje mariborskega waldorfskega vrtca, je bil opažen pozno, zato je bil ob prihodu gasilcev že precej razširjen. Da v vrtcu, ki je bil v času požara prazen, gori, so gasilce obvestili šele sosedje, saj vrtec ni imel nameščenih avtomatskih detektorjev dima. Zato smo preverili, kako je v mariborskih vrtcih poskrbljeno za požarno varnost.

Na področju požarno varnostnih predpisov za šole in vrtce veljajo dvojna merila. Za novogradnje in obnovljene objekte so predpisani negorljivi materiali in avtomatski sistemi za zgodnje odkrivanje in gašenje požarov, starejši objekti pa se lahko nekaterim zahtevam izognejo, pravi Janko Merc z Inštituta za varstvo pri delu: "Danes imamo, lahko zagotovo rečem, čez 50 odstotkov vrtcev, ki so starejše narave, ki nimajo vgrajenih teh sistemov za zgodnje odkrivanje požara, so grajeni z neusteznimi materiali, elektroinstalacije so vprašljive, vzdrževanje je vprašljivo, vse skupaj pa je povezano sigurno z nekimi finančnimi sredstvi in pravili stroke."

Za požarno varnost je ključno dosledno upoštevanje požarnega reda. Z mariborske občine sporočajo, da so vsi občinski izobraževalni objekti opremljeni zakonito. Detektorje dima vgrajujejo postopoma ob obnovah instalacij, zgradbe s kurilnicami pa imajo detektorje ogljikovega monoksida. Ravnateljica vrtca Studenci Marjanca Karba dodaja, da so številna poslopja res zastarela, a da za varnost skrbijo s pregledi, izobraževanjem in požarnimi vajami: "Vsi vrtci v Mariboru so varni, saj morajo biti. Mi moramo imeti tudi dokazila, da so bile vse naprave s strani strokovnjakov pregledane in to moramo tudi ob vseh kontrolah predložiti. Za varnost otrok se ni bati."

Večje skrbi jim povzročajo le vzdrževalna dela, ko delavci na stara omrežja priključijo močnejše aparate. V najslabšem stanju so sicer montažni objekti, grajeni v sedemdesetih in osemdesetih letih.