Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Rožnatemu oktobru, mednarodnemu mesecu ozaveščanja o raku dojk, se pridružujejo tudi v UKC Maribor. Z vrsto aktivnosti in delavnic bodo opozarjali na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Na to bo spominjal tudi z rožnatimi pentljami okrašen park pred Oddelkom za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk. Severovzhod države sicer še zmeraj izstopa z manjšo odzivnostjo v programu Dora.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in tudi do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških umre. Zato je pomen preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni zelo pomemben. Na Oddelku za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk tako ves mesec pripravljajo vrsto aktivnosti z namenom ozaveščanja, pravi strokovna vodja zdravstvene nege Nadja Lubajnšek: "Dvakrat tedensko bodo potekale delavnice, postavljena bo stojnica z gradivi, z modelom dojke, kjer bodo lahko obiskovalci in zaposleni tipali kakšne oblike tumorjev pacientke lahko zaznajo."

Število bolnic z rakom dojk, ki jih zdaj v celoti obravnavajo v Mariboru, se je z zagonom programa Dora močno povečala, ugotavlja zdravnica Nina Čas Sikošek: "Če smo jih prej obravnavali nekje 230 na leto, imamo že do zdaj, do meseca oktobra to številko izpolnjeno."

Še zmeraj pa niso zadovoljni z odzivnostjo žensk v preventivnem programu Dora, saj ta zaostaja za državnim povprečjem, dodaja sogovornica: "Vendar pa mislim, da sedaj, ko obravnavamo rak dojke na Štajerskem, tukaj pri nas v Mariboru, da se bo tudi ta odzivnost spremenila."

Da sta ozaveščanje o bolezni in preventiva nujni, so potrdile tudi mimoidoče na ulici: "Ker je rak kar težka beseda. S preventivo lahko dosti več naredimo, kot pa če je prepozno, včasih. Se mi zdi pomembno, ker lahko potem tudi preprečiš in pač hitreje ugotoviš, da je nekaj narobe s tvojim telesom."

Več kot četrtina bolnic je mlajših od 40 let. Najmlajša, ki so jo zdravili v Mariboru, jih je štela zgolj 22.