Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Nadškofijska karitas Maribor je na prvo adventno nedeljo začela tradicionalno akcijo 'Več luči, več upanja' – pomoč otrokom v stiski. Cilj je zagotoviti učno pomoč 500 otrokom, donacije v obliki odstotka dohodnine, s pomočjo posebnega SMS-a in kot nakazilo na transakcijski račun pa zbirajo do svečnice, 2. februarja.

V Nadškofijski karitas Maribor so z lansko adventno božično akcijo zbrali skoraj 24 tisoč evrov. Po besedah predsednika Branka Mačka so pomagali 434 otrokom iz 183 družin, v letošnji pa želijo pomagati 500 otrokom, to je 66-im več kot lani. Akcija Več luči več upanja traja od 28. novembra 2021 do 2. februarja 2022. Tisti, ki želijo prispevati, naj pošljejo SMS na 1919 s ključno besedo DAR1 ali DAR5 in darovali bodo en ali pet evrov za otroke v stiski. Lahko pa tudi nakažejo denar neposredno na bančni račun Nadškofijske karitas Maribor.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Prek programov pomoči Nadškofijske karitas Maribor so sicer letos pomagali že 1681 otrokom. Pomoč se nanaša na plačilo šolske prehrane, šole v naravi, letovanj, šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ter učbenikov, pomoč otrokom preko programa botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

V mariborski Nadškofijski karitas so predstavili tudi potek programa učne pomoči, ki ga izvajajo od januarja 2019. V njem sodelujejo prostovoljci – učitelji, tudi upokojeni, in študenti, ki tudi letos enkrat tedensko inštruirajo 22 učencev in dijakov. »Letos je bilo izvedenih 34 srečanj učne pomoči. Za pomoč otrokom in mladostnikov se je skupaj odločilo 21 prostovoljcev. Skupaj so opravili 430 ur, kar je res dosti«, je še dodal predsednik Nadškofijski karitas Maribor Branko Maček. Starši in otroci so z napredkom zadovoljni, glede na to, da je večina individualne pomoči potekala na daljavo, pa si želijo, da bi v letu 2022 ustvarili pristen odnos v živo.